Чешката република ще поиска всички държави официално да я наричат Чехия

Чешката република ще поиска всички държави официално да я наричат Чехия

Чешките власти вече не искат официалното име на страната им, което в някои държави е "Чешка република", да бъде хаотично съкращавано и деформирано, и ще поискат от ООН да регистрира опростената форма "Чехия", която да се използва официално от всички държави, предаде Франс прес.

"Външното министерство ще поиска от ООН да впише в регистрите си правилните еквиваленти на името на страната на официалните си езици - Czechia на английски, Tchequie на френски и т.н.", се казва в изявление на президента, премиера, външния министър, председателите на двете камари на парламента и министъра на отбраната на Чехия.

"Препоръчваме да се използва името на страната в една дума в ситуациите, в които не е необходимо да се ползва официалното название (спортни събития, маркетинг и др.)", се казва още в общото изявление.

Има обаче и противници на кратката форма на името на Чехия, като министърката на регионалното развитие Карла Шлехтова. "Не съм съгласна с името "Чехия". Не искам да ни бъркат с Чечня" (Чечения), написа тя в Туитър.

Споделяне

Още от Европа