Чешки фирми предлагат доставки и услуги за железниците ни

Възможностите си за доставка на оборудване, сигнална техника и материали за железопътно строителство представиха чешките компании AŽD Praha, ŽPSV, OHL ŽS и KPM Consult. Техни представители и на Чешката асоциация за транспорт и телематика, се срещнаха с министъра на транспорта Петър Мутафчиев и представители на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Компаниите са част от бизнес делегация, придружаваща председателя на Сената на Парламента на Чехия  Пржемисъл Соботка, който е на официално посещение в България.

“Компаниите имат сериозен опит в железопътния сектор и предоставянето на консултантски услуги както в Чехия, така и на пазарите в страните от Централна и Източна Европа. Убеден съм, че с тяхното ноу-хау могат да бъдат полезни за развитието на железопътното строителство и транспорт в България”, коментира чешкият посланик Мартин Клепетко. Той изрази надеждата си, че срещата  ще доведе до съвместни жп проекти.

Мутафчиев приветства желанието на тези фирми за сътрудничество с България в жп отрасъла, подчертавайки, че досегашното партньорство с компании от Чехия е било двустранно изгодно.

AŽD Praha разработва, произвежда и поддържа основно оборудване, телекомуникационни и озвучителни системи за жп транспорта и трафика.

ŽPSV е била част от Чехословашките държавни железници, вече е частна и е специализирана в производството на материали за железопътното строителство, каквато е OHL ŽS, Ltd. Двете са част от международната строителна група OHL, която е базирана в Испания.

KPM Consult  координира процедури по модернизацията на железопътната мрежа и строителството на основни железопътни коридори в Чехия и Словакия.

В Чешката асоциация за транспорт и телематика членуват над 50 организации.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?