Чешки художник призна измама с “кенефния“ колаж

Чешки художник призна измама с “кенефния“ колаж

Чешкият художник Давид Черни, който е известен с провокативните си творби, призна късно във вторник, че стои зад разположената в Европейската комисия инсталация, осмиваща с модернистични пана 27-те страни членки и представяща в частност България като колаж от клекала. Инсталацията, наречена “Ентропа”, трябва да се открие на 15 януари. Тя е поръчана от Чехия като председател на ЕС и е разположена във фоайето на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Творбата, в която страната ни е оприличена на множество нужници, предизвика остри реакции на официалните българските власти, които дори привикаха за обяснения чешкия посланик в София Мартин Клепетко.

Черни каза, че е измамил властите в Прага и Брюксел, че зад творбата стоят 27 художници от всяка от страните членки. Всъщност паната в инсталацията били негово и на двама негови приятели дело, предаде Франс прес. Имената на авторите и техните биографии, вписани в брошурата към творбата, са измислени, не съществува и българката Елена Джелебова, представена като автор на колажа от нужници.

"Гротескните преувеличения и мистификацията са характерен белег на чешката култура и създаването на фалшиви идентичности е една от стратегиите на съвременното изкуство", се казва в изявлението на художника по повод инсталацията, част от официалната културна програма на чешкото председателство на ЕС.

Ден преди насроченото за сряда откриване на инсталацията "Ентропа" чешкият вицепремиер по европейските въпроси Александр Вондра заяви, че е бил "неприятно изненадан да научи, че авторът е Черни, а не 27 художници от страните членки". Художникът носи пълната отговорност, че не е спазил ангажимента, който пое към правителството, а в новата ситуация обмисляме какви стъпки да предприемем, допълни Вондра.

Черни обясни, че искал да включи 26 свои колеги от Европа, но по различни причини не е успял.

"Извиняваме се, че не уведомихме чешките власти за реалното състояние на нещата и че ги подведохме. Знаехме, че истината ще изплува, но преди това ни се искаше да открием дали Европа може да се надсмее над себе си", се казва в изявлението на автора.

Пред БНР Черни повтори, че “българската художничка” Елена Джелебова е измислен персонаж. Той обаче подчерта, че България е единствената страна, която е реагирала на произведението му и на начина, по който е представена.

“Искам да поднеса своите извинения на България, но и да кажа, че става дума за тотално неразбиране”, каза художникът. Той допълни, че и останалите художници в брошурата са измислени. “ Това е част от мистификацията. С нея целяхме да предизвикаме разговор за клишетата и националните стереотипи”, допълни той.

Давид Черни е известен в Чехия и в цяла Европа с авангардните си, спорни и провокативни творби. През 1991 г. името му нашумя, когато боядиса в розово съветски танк, представляващ част от военен мемориал в центъра на Прага. Тогава действията му бяха оценени като хулиганство от властта и той бе за кратко арестуван.

В сряда и чешкият премиер Мирек Тополанек бе призован да си даде мнението за изложената инсталация и скандала, който сътвори неговия сънародник, художникът Черни.  

"Още не съм видял тази творба, надявам се да мога да я видя, когато отида в Брюксел, надявам се, че още ще е там. Тогава може би ще разбера какво разсмива или дразни хората", заяви Тополанек на пресконференция в Страсбург, цитиран от Франс прес.

Във вторник и чешкото председателство на ЕС призна, че е било измамено от Черни, който всъщност е единствен автор на творбата, въпреки че тя официално е била поръчана на 27 европейски творци, по един от всяка страна членка. Няколко дни никой не е реагирал на творбата. Едва когато България официално протестира за нейната част от макета, която я изобразява покрита с клекала, чехите започнаха да разпитват организатора на проекта. 

"Не мога да приема да виждам тоалетни върху карта на страната ми. Това не е лицето на България. Не сме получили никакви извинения от чехите и чакаме да ни бъдат поднесени. Първо обаче искаме това отвратително нещо да бъде махнато", е заявила в сряда официална българска говорителка в Брюксел, цитирана от Франс прес. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа