Чешки кинодейци започват гладна стачка в подкрепа на Олег Сенцов

Олег Сенцов

Чешки кинодейци заявиха днес, че започват щафетна гладна стачка в знак на солидарност с осъдения на затвора в Русия украински режисьор Олег Сенцов, който гладува вече от сто дни, съобщи Франс прес.

"Ще бъдем в гладна стачка пет дни - от тази сутрин до 25 август", заяви за АФП един от протестиращите - документалистът Вит Янечек, член на професионалния съюз на режисьорите, сценаристите и драматурзите в Чехия.
 
Първата група включва седмина кинодейци.
 
"Започваме с надеждата и други да се присъединят за нови петдневни периоди, докато бъде решен случаят Сенцов", добави Янечек.
 
Противник на анексията на Крим от Русия през 2014 г., Сенцов бе осъден през 2015 г. на 20 години затвор за тероризъм и трафик на оръжия на процес, осъден от Украйна, Европейския съюз и САЩ, припомня агенцията.
Руската служба за изтърпяване на наказанията твърди, че взема всички необходими мерки за опазване на здравето на режисьора. Затворническите власти го държат на изкуствено хранене. 
 
"Символично започнахме гладната си стачка на 21 август", заяви Янечек пред Франс прес във връзка с 50-ата годишнина от смазването на Пражката пролет - чехословашкото реформено движение - при нахлуването в страната на войски, командвани от Съветския съюз, през 1968 г. 
 
"Става ясно, че за нещастие има приемственост между политическите системи", констатира чешкият общественик. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят