Чешки компании изумяват с петцифрен растеж Централна Европа

Чешки компании изумяват с петцифрен растеж Централна Европа

Чешки технологични фирми изумяват със скоростта на своя растеж и са на челните места в класацията на Делойт за 50-те най-бързо развиващи се фирми в Централна Европа през 2018 г. В нея влизат компании от 10 държави от този регион, като най-голям е броят на софтуерните дружества – 32, следвани от 11 доставчика на медийни и развлекателни услуги, както и 7 хардуерни предприятия. България не е представена в класацията, докато северната ни съседка Румъния има своя фирма вътре.

Най-много са полските представители в класацията - 18, но най-забележителни резултати са постигнали чешките предприятия, които са седем на брой, колкото и хърватските. Интересен момент е, че начело в листата се задържат и продължават да бележат главозамайващи резултати компании, които през миналата година също са били на предни позиции.

Средният растеж на попадналите в листата 50 фирми е 1290 процента, което е нов рекорд за класацията и за трета поредна година се надхвърля нивото от 1000 на сто. 

Начело в нея е чешката компания за 3D- принтиране "Пруса Рисърч" (Prusa Research), която постига невероятния ръст от 6910% през 2017 г. и изключителният резултат от 17 118% за 2018 г. Победителят от миналата година – чешката компания "Киви" за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com., също има забележително постижение от 7165 % растеж за 2017 г. и 14 337 % през 2018 г.

Тези техни резултати правят така, че изглежда направо обикновен ръстът от 3894% на класирания на третото място хърватски участник – "Кю Софтуер" (Q Software), която се занимава с дигитални бизнес решения.
 
Сходна е ситуацията при номер 4 в класацията – словашката компанията "Слидо" (Slido), която развива платформа за взаимодействие с аудиторията за срещи и събития (2971%) и чешката компания за ритейл фармация "Пилулка" (Pilulka), която заема на 5-тото място-. 

Тази година удивителните пет от десет компании, класирани в "Изгряващи звезди“ също са от Чехия, като заедно с останалите чешки компании в основната категория доказват, че растежът и иновациите процъфтяват там. Победителят в тази категория обаче е хърватската компания за смарт улични мебели "Инклуд" (INCLUDE) с четиригодишен ръст на приходите от 1950%. На второ място е словашката "Айтринити" (Itrinity) (1555%), следвана от чешката хардуерна компания "3Дсимо" (3Dsimo) с растеж от  1461%.

Категорията "Големите 5" класира бързо разрастващи се големи компании, чийто мащаб затруднява тяхното конкуриране по отношение на ръста на приходите с по-малките компании в класацията за 50-те най-бързо развиващи се фирми. За втора поредна година победителят е чешкият онлайн ритейлър "Зуут" (ZOOT) с четиригодишен ръст на приходите от 513%. На второ място е полската маркетингова компания "ЕрТиви Хаус (RTB House) – 415% растеж. На трето място е латвийската "БуукингТруп" (Booking Group) - 271%, която променя из основи света на автомобилите под наем.

Третият някога избиран победител, който печели наградата на Делойт за “Най-пробивна иновация", отличаваща онези компании, които са пионери във внедряването на нови идеи или технологии, се нарежда на шесто място в основната класация. Това е компанията от Литва "Бролис Семикондъкторс" (Brolis Semiconductors), високо иновативна компания, използваща пробивна инфрачервена фотонна технология за разработване на нов вид сензор, който може да отчита критични кръвни показатели, без да се пробива кожата, съобщават от "Делойт".

Тази година за първи път се връчва Награда за значимо социално въздействие,  отличаваща компаниите, които чрез своите продукти или услуги най-ефективно допринасят за постигането на поне една от целите на ООН за устойчиво развитие 2030. Това представлява нашето признание, че инвеститорите все повече вземат решения, основаващи се не само на печалби, но и на ползи за обществото и околната среда.

Победителят е полската фирма "Саулe Технолоджис" (Saule Technologies), която разработва следващото поколение технологии за соларни панели, използвайки тънко, гъвкаво фолио, което може да се обвие около сгради.

"Главно младите и безстрашни компании, които са включени в тазгодишната класация отчаяно се стремят да променят света към по-добро. Това е наистина вълнуващо, особено когато имате усещането, че останалата част от света все повече признава Централна Европа като място, откъдето ще дойдат толкова много технологичните пробиви на бъдещето", коментира Агнешка Зиелинска, съдружник в Делойт и Лидер на Програмата Делойт 50-те най-бързо развиващи се компании за Централна Европа.

Според нея фирмите, отличени за иновации, са примери от световна класа как високо образовани хора с велики идеи и притежаващи желанието, бизнес уменията и страстта, необходими, за да ги комерсиализират, могат да подобрят живота на милиони хора по цялата планета.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?