Чешки лекари ще могат да гонят непокорните си пациенти

След броени дни чешките лекари ще получат правото да се освобождават от непокорните си пациенти, пише вестник "Дейли телеграф".

През април в Чехия влиза в сила закон, който ще наказва пациентите, които отказват да пият предписаните от лекаря им лекарства, които продължават да работят и да водят активен живот, когато лекарят им е препоръчал почивка, или които просто изпускат часа си за преглед. При тези нарушения личният лекар ще има правото да препоръча на непослушните си пациенти просто да си потърсят друг доктор.

Законът позволява също така пациенти, които са приети в болница, но не спазват предписаната им терапия, да бъдат изгонени от лечебното заведение.

Законът е опит на чешките здравни власти да попречат на пациентите да прекъсват на своя глава лечението си и по този начин да се превръщат в бреме за здравната система, страдаща от недостиг на средства.

Според правозащитници лекарите ще могат да принуждават пациентите да приемат лечение, което не искат, като ги заплашат с лишаване от услугите си.

"Страхът, че един пациент може да изгуби личния си лекар, може да го накара да приеме нежелано от него лечение. Лекарите трябва само да информират и препоръчват най-подходящото лечение, но не и да го налагат на пациентите", смята Катержина Червена, адвокат от Чешката лига за правата на човека.

Говорител на здравното министерство поясни, че след влизането в сила на закона лекарите ще бъдат задължени да обясняват на пациентите всички възможни лечения и после пациентите ще решават сами какво да правят.

Споделяне

Още от Европа