Чешки сенатор е поискал прокурорска проверка на сделката за ТЕЦ "Варна"

Чешки сенатор е поискал прокурорска проверка на сделката за ТЕЦ "Варна"

Сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна" от чешката ЧЕЗ на българската фирма "Сигда" е внесъл на 21 ноември в Софийската градска прокуратура членът на Сената на чешкия парламент Лукаш Ватенкнехт. Според него има съмнения за съзнателно сключване на неизгодна сделка, за безстопанственост, за избягване на данъци в големи размери и за престъпно използване на служебно положение, съэбощиха от Антикорупционния фонд в петък.

Неправителствената организация припомня, че същите съмнения около продажбата на въглищната централа на фирма без опит в енергетиката са били подадени и в чешката прокуратура. Подозренията в нередност се засилват от това, че месеци след продажбата, фирмата "Сигда", която е на децата на бившия транспортен министър от кабинета на Пламен Орешарски, минава под контрола на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Според Вагенкнехт разглеждането на фактите по сделката от прокуратурата "е в интерес на утвърждаване върховенството на правото и общите Европейски ценности и е в интерес, както на чешките, така и на българските граждани и данъкоплатци“, казва инж. Вагенкнехт в сигнала си.

От Антикорупционния фонд (АКФ) припомнят, че от юни 2019 г. са сигнализирали различни институции за множество тревожни обстоятелства по казуса "ТЕЦ Варна", но към момента няма никакъв резултат.

Неправителствената организация припомня сигнала си до Държавната агенция "Национална сигурност”, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от юни 2029 г. заради договора на Електроенергийния системен оператор" с ТЕЦ "Варна" за осигуряване на студен резерв при положение, че е под съмнение техническата изправност на преминалата на природен газ мощност. Така се предпоставя и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България, сямат от АКФ.

Националната агенция за приходите (НАП) пък бе алармирана заради подозрения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от "Сигда“ и по-късно при продажбата на "Сигда“ от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Приходната агенция започна проверка в началото на юли и в отговор до фонда от 24 октомври се твърди, че не са били открити данни за наличие на заплахи за националната сигурност на България.

В отговор на КЕВР по искането на антикорупционния фонд за проверка на годността на енергийната мощност да изпълнява задълженията си по договорите за студен резерв, от енергийния регулатор посочват, че не извършват проверки на място на експлоатационната годност на съоръженията, а единствено следят параметрите на работа дистанционно и при незадоволителни параметри налага санкции. Такива санкции вече са били налагани на ТЕЦ "Варна", която за миналата година получи с 2 млн. лв. по-малко от договорените 27 млн. лв.

На база данни от централата КЕВР отговаря на АКФ, че тя разполага с три ремонтирани блока като количествата за покривания от нея студен резерв,могат да се осигурят и с два блока. Според регулатора дружеството е подсигурило безпроблемно изпълнение на договорите за студен резерв и няма условия за започване на процедура по отнемане или прекратяване на лиценза на работа на ТЕЦ-а.

От Министерството на енергетиката пък не са благоволили да отговорят на организацията и тя отново призовава държавните институции за "отговорни действия във връзка както със сигнала на АКФ, така и с този на чешкия сенатор".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес