Чешки вицепремиер е за затваряне на Шенгенското пространство заради мигрантите

Андрей Бабиш

Чешки вицепремиер призова да бъде затворена външната граница на Шенгенското пространство и да бъде защитено с помощта на НАТО от сегашния наплив на имигранти към ЕС, съобщи Франс прес.

"Трябва незабавно да затворим Шенгенското пространство, нужно е да защитим Шенген", заявява вицепремиерът Андрей Бабиш, който е също министър на финансите, за вестник "Право".

"Трябва да спрем притока на мигранти", допълва Бабиш, който е от популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани 2011 г."), част от правителствената коалиция.

Според Бабиш НАТО трябва да предостави помощ на Македония и България, през които минава потокът от имигранти, желаещи да стигнат в Западна Европа през Балканите.

Чешкият вицепремиер, чиято позиция не съвпада с официалната позиция на чешкото правителство, се обявява също за създаване на голям приемателен център за имигранти, например в Турция, където да бъдат установявани причините, подтикнали ги да напуснат страните си.

Премиерът социалдемократ Бохуслав Соботка е за засилване на защитата на външната граница на ЕС и за политика за по-ефективно връщане на бежанците. Той се ангажира да приеме до 2017 г. 1500 имигранти на територията на Чехия.

Засега Чехия е преди всичко транзитна страна към Западна Европа за имигрантите. През първите шест месеца на годината тук са засечени 3018 нелегални имигранти, което е увеличение с 48 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?