Чешките авиолинии спират полетите до София

Чешката национална авиокомпания Че Ес А (CSA) обяви, че през март ще престане да осигурява връзката между Прага и София, с което спрените линии за лятото на 2012 година стават шест, съобщи специализираното издание air-journal.fr.

От 25 март Чешките авиолинии прекратяват полетите от Прага-Ружине до българската столица - линия, която трябваше да бъде обслужвана единайсет пъти седмично това лято. Че Ес А вече обяви, че се отказва тази пролет от полетите до Атина, Бейрут, Ларнака, Осло и Скопие, както и че закрива базата си в Братислава през юни.

Не всичко обаче е в мрачни окраски в авиокомпанията от обединението СкайТийм: на 23 април тя започва да лети 5 пъти седмично до Женева, в края на март открива линия до руския град Уфа, и увеличава полетите си до Хелзинки, Хонавер, Букурещ, Москва, Ростов на Дон и Санкт Петербург.

Че Ес А извършва полети и във Франция - от Париж, Бордо, Марсилия и Страсбург.

Като част от плана за преструктуриране, авиокомпанията обяви през декември съкращаването на 100 пилоти от общо 300, след като реши да намали флота си с 11 самолета. В резултат на прекалено бързото разрастване през последните години тя отчете загуба от 25 милиона евро през 2010 година. Миналата година бяха отменени много маршрути на Че Ес А, особено онези, които страдаха от конкуренцията на ийзиДжет (easyJet), Уизеър (Wizzair) Бмибейби (Bmibaby), Джет2 (Jet2) и Джърмануингс (Germanwings).

Стигна се дори да спиране на партньорските споразумение с Ер Франс (Air France) за шест месеца. В момента Че Ес А използва 24 самолета Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing) с една пътека плюс седем АТР42 (ATR42).

Споделяне

Още от Европа