Чешките спецслужби против сделка с "Аерофлот" за националния авиопревозвач

Руската авиокомпания "Аерофлот" носи най-големи рискове за сигурността на Чехия сред кандидатите в конкурса за продажбата на чешкия национален авиопревозвач "Czech Airlines" (CSA), съобщи в петък руският вестник "Комерсант". От "Аерофлот" твърдят, че позицията на чешките спецслужби няма да повлияе на участието на превозвача в конкурса.

Като потенциален риск за националната сигурност спецслужбите считат структурата на собственост в "Аерофлот", контролният пакет в който е на руската държава. Те сочат също и ниското равнище на безопасност на полетите на "Аерофлот". Според вестник "Ведомости" чешкото министерство на финансите, организатор на конкурса, все още не е получило оценката на спецслужбите, но тя ще бъде отчетена от правителството.

Конкурсът за продажбата на 91.5% от акциите на CSA започна през март 2009 г. Освен "Аерофлот", заявки за участие подадоха френско-холандската "Air France-KLM" и чешките инвестиционни фондове "Odien" и "Unimex". Правителството смята да вземе за авиокомпанията поне 270 млн. долара, а победителят ще се определи според предложената цена.

Конкурсът ще тече в два етапа. На първия правителството ще подбере кандидатите, а на втория избраните кандидати ще наддават за активите. Кога ще се проведе вторият етап, ще бъде решено през лятото. Победителят в конкурса ще бъде обявен през септември тази година.

Против покупката на CSA се обяви Александър Лебедев, който държи 30% от "Аерофлот". Срещу сделката е и председателят на Надзорния съвет на руското дружество Игор Левитин, който е министър на транспорта в правителството на Владимир Путин.

Ако "Аерофлот" не успее да купи чешката компания, това ще е третият неуспешен опит на компанията да излезе на европейския пазар. Преди това тя не успя в наддаването за италианската "Alitalia" и сръбската JAT.

"Аерофлот" е най-големият руски авиопревозвач. Заедно с CSA те влизат в авиосдружението "SkyTeam".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?