Чешките власти екстрадираха предполагаем руски хакер в САЩ

Евгений Никулин

Чешките власти екстрадираха руския гражданин Евгений Никулин в САЩ, където е с повдигнати обвинения в хакерски атаки срещу социални мрежи, включително Линкдин, заяви добре осведомен източник, цитиран от Ройтерс.

За екстрадицията съобщиха и чешкото радио и седмичникът "Респект".

Миналата година съд в Калифорния привлече Никулин под отговорност по обвинение, че през 2012 г. е извършил хакерски атаки срещу американските социални мрежи Линкдин, Дропбокс и Формспринг.

Линкдин заяви, че делото се отнася до пробив през 2012 г. в нейната сигурност, за който преди това беше обявила, че може да са били засегнати лични данни на 100 милиона потребители. Това подтикна компанията да предприеме масирани действия за смяна на пароли.

Пред чешки медии Никулин отричаше да е извършвал каквито и да било закононарушения. Засега адвокатът му не е открит за коментар.

С решението за екстрадиция, което следва да е взето от чешкия министър на правосъдието Роберт Пеликан, на практика се пренебрегва Русия, която също поиска Никулин да бъде екстрадиран, след като през 2016 г. той беше арестуван в Прага при съвместна операция с ФБР.

През ноември 2016 г. московски съд издаде заповед за арестуването му за кражба от 2009 г. в размер на 3450 долара чрез сайта Уебмъни, заяви тогава чешкото министерство на правосъдието.

Чешките съдилища постановиха, че исканията за екстрадиция и на двете страни са допустими и така крайното решение трябваше да бъде взето от Пеликан.

Премиерът Андрей Бабиш се обяви за екстрадиция в САЩ, но Пеликан заяви, че президентът Милош Земан, който често заема проруски позиции, е призовал екстрадицията да е в Русия, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?