Чешкият милиардер Келнер придоби Нова телевизия

Сделката за 185 млн. евро се очаква да приключи до средата на годината

Петр Келнер

Шведската компания "Модърн Таймс Груп" (Modern Times Group – MTG) е продала "Нова Броудкастинг Груп" на чешката "ПиПиЕф Груп" (PPF Group), съобщиха и двете страни по сделката в понеделник. Компанията, която е под контрола на милиардера Петр Келнер, е специализирана в банкирането и финансовите услуги, но също така и в телекомуникациите, недвижимите имоти и биотехнологиите. Тя работи на редица европейски пазар, в Русия, както и в САЩ и Азия. Нейните активи са на стойност 35 млрд. евро. Очаква се "ПиПиЕф" да придобие и българското телеком подразделение на норвежката "Теленор", заедно с бизнеса ѝ в Сърбия и Черно гора, а дори е възможно да се прибави и унгарският оператор.

Ако Келнер придобие и "Теленор България", която към момента единствена от мобилните оператори не предлага тв и медийни услуги, вероятно ще се стигне до някаква комбинация на двата вида бизнес за експанзия на медийния и телеком пазара.

Реално "ЕмТиДжи" (MTG) е продала своите 95 на сто от акциите в българската медийна група, а "ПиПиЕф" е придобила останалите 5 на сто от "Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс" (Eastern European Media Holdings), уточнява се в съобщението на чешката група.

Общата стойност на сделката е 185 млн. евро, което е доста под цената, на която "ЕмТиДжи" купи "Нова телевизия през 2008 г. Тогава шведската компания плати 620 млн. евро за кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", собственост на гръцката "Антена груп". Преди това "ЕмТиДжи" притежаваше само тв канала "Диема".

Шведският продавач информира, че средствата от сделката в България ще бъдат инвестирани в скандинавския развлекателен бизнес на групата, в студиа, както и в световния ѝ дигитален бизнес.

"Нова" е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които заедно са генерирали 100 млн. евро приходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна печалба на "Нова" за 2017. Телевизията имаше 151.8 млн. лв. приходи за 2016. В групата работят 650 души", посочват от "ЕмТиДжи".

"Изградихме "Нова" до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип "Нова" бързо се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на "ЕмТиДжи" са фокусирани в развитието на нашите скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на "Нова", заявява в съобщението Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на шведската компания.

От "ПиПиЕф" допълват, че сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и се очаква да бъде приключена през първата половина на 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес