Чешкият милиардер от скандала "Божков" е частният инвеститор в ПИБ

Карел Комарек

Чешкият милиардер и собственик на най-голямата лотарийна компания в Европа Sazka Group Карел Комарек, чието име изплува преди седмици в разкритията на хазартния бос Васил Божков, е частният инвеститор, закупил 7.87% от капитала на Първа инвестиционна банка.

Това става ясно от съобщение на финансовата институция, която обяви, че процедурата по увеличение на капитала ѝ е приключила успешно. Българската държава е платила новозакупения си дял от 18.35%, става ясно още от съобщението.

Капитализирането на ПИБ беше последното условие, което България трябваше да изпълни, за да се присъедини към Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврото - Валутно-курсовият механизъм II (ERMII), което трябва да се гласува този месец.

ПИБ имаше срок до 3 юли да увеличи капитала си с 200 млн. лв. в изпълнение на предписание от стрес тестовете, проведени от Европейската централна банка у нас миналата година, след като България официално заяви в писмо до европейските лидери преди две години, че иска да върви напред по пътя към еврото. Тъй като досегашните основни акционери - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, не успяха да наберат капитал по друг начин, се стигна до емитиране на акции на борсата на цена от 5 лв. Държавата закупи малко под 70% от увеличението на капитала срещу 140 млн. лв. от бюджета през Българската банка за развитие, за да придобие дял от 18.35%, с което да не наруши правилата на ЕС за държавната помощ.

Другите 7.87% са придобити от Valea Foundation - семейна фондация на чешкия милиардер Карел Комарек, който има многобройни инвестиции в Европа и САЩ. Този дял съответства на сумата от 58.67 млн. лв., която най-вероятно е платила фондацията.

"Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна - член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор", казва Пол Шмид, член на борда на Valea Foundation, цитиран в съобщението на ПИБ.

Карел Комарек притежава най-голямата лотарийна компания в Европа - Sazka Group. Нейното име бе споменато в началото на юни от Васил Божков като голям външен инвеститор, който е искал да купи лотариите му у нас, но премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са го прогонили, за да продължат "рекета" си върху българския предприемач.

В сигнала си до прокуратурата Васил Божков посочва, че управляващите са прогонили чешката компания Sazka Group, която през септември 2019 г. е поискала да купи дела на Божков (51%) в "Националната лотария" за 1 млрд. евро. Преди няколко седмици инвеститорът потвърди пред българските медии, че действително е имал интерес към бизнеса на Божков, но не се е стигнало до обвързваща оферта. Българският бос твърди, че сделката е пропаднала, защото финансовият министър Владислав Горанов го е натискал да даде безвъзмездно мажоритарния дял от бизнеса си вместо да го продаде на чешката компания.

Кой е Карел Комарек?

51-годишният Комарек, чието богатство се оценява от "Форбс" на 3.6 млрд. долара, започва бизнес с петрол и газ в родната си държава през 90-те години. След 2010 г. се еманципира от бизнеса на баща си и сестра си и основава своя инвестиционна компания, която се пренасочва към други сектори - забавления, информационни технологии, имоти и биомедицина. През 2016 г. основава Sazka Group и бързо става най-големият собственик на лотарии в Европа.

Коментари

"По-добре беше инвеститорът да е с по-голям опит във финансовата сфера, защото г-н Комарек е известен предимно с бизнеса си в сферата на хазарта. Ще е интересно да проследим дали тази сделка е с подсладители, тоест дали Комарек ще прояви интерес и към други бизнеси в България, например към хазарта, който обаче беше ограничен със закон", коментира финансистът Владислав Панев, съпредседател на партия "Зелените" и част от "Демократична България".

Преди дни Панев подаде жалба във Върховния административен съд срещу решението на правителството държавата да придобие до 19% от акциите на ПИБ. Финансистът обясни, че евентуалното съдебно дело не може да попречи на увеличението на капитала на ПИБ, но има значение за отговорността, която ще се носи за решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес