Чешкият милиардер Петър Келнер купува бТВ

Чешкият милиардер Петър Келнер купува бТВ

След като миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията попречи на чешкия милиардер Петър Келнер да купи "Нова телевизия", сега той ще придобие "Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ), която притежава каналите на бТВ в България и редица други в Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Това съобщи в четвъртък изданието "Капитал", според чиито източници сделката може да бъде обявена още днес или до дни.

Това е вторият опит на инвестиционния фонд на Келнер ППФ (PPF), който у нас притежава телекома "Теленор", да интегрира телекомуникационния с медийния бизнес ,каквито са тенденциите. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче забрани сделка на ППФ с шведската "Модърн Таймс Груп" (МТГ) за придобиването на "Нова броудкастинг груп", защото българската медийна група била прекалено голяма и можело да се злоупотребява с влиянието ѝ. По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде "Нова" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след провала на сделката между Келнер и МТГ се заговори, че той планира да завърши плановете си за развитие на "Теленор" чрез телевизия като играе за бТВ, но на по-високо ниво с опция да прибави към фирмения си портфейл и други телевизии в региона на Централна и Източна Европа.

Сега сделката за СМЕ също трябва да бъде одобрена от КЗК, тъй като засяга и българския тв пазар, но надали този път антимонополната комисия ще посмее да блокира сливане на токова ниво със съмнителни аргументи, както при "Нова телевизия"

През март 2019 г. СМЕ обяви, че започва процедура за продажбата си или сливането си със стратегически партньор. Медийната група притежава в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния - 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Освен Келнер към СМЕ на първоначалния етап проявяваше интерес и американската компания "Дискавъри Комюникейшънс" (Discovery Communications), но още през август медии съобщиха, че та отпада от надпреварата.

Според източниците на "Капитал" след финализиране на сделката се очаква ППФ да запази телевизиите на пазарите, където има и друг бизнес. Това са България, Чехия и Словакия, а за Румъния и Словения щяло да се търсят след време купувачи.

В "БТВ медиа груп" като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред "Капитал" той казва, че към момента няма какво да коментира, но не отрекъл сделката с ППФ. Гергов допълнил още, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в бТВ и да го продава.

Изданието припомня, че след постоянния ръст на печалбата на бТВ Медия Груп през първото полугодие на 2019 г. през третото тримесечие дружеството отчита двуцифрен спад. Приходите бавно се увеличават, но след като се сметнат валутните промени през периода, става ясно от публикувания отчет на CME за деветмесечието.

Най-големият акционер в CME e американският телеком гигант AT&T. Той придоби акциите в компанията след сливането си с "Тайм Уорнър" (Time Warner)= AT&T притежава 64% от обикновените акции на CME, но реално контролира 75% от компанията.

Според публикация на Ройтерс от края на септември цената на сделката ще е около 47 млрд. крони (2 млрд. долара), Тогава и от ППФ и от СМЕ отказаха да коментира "слухове или спекулации".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес