Чешкият парламент отхвърли проекторешение за саморазпускането си

Чешкият парламент отхвърли проекторешение за саморазпускането си

Долната Камара на депутатите на чешкия парламент отхвърли проекторешение за своето саморазпускане и за произвеждане на предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Предложението бе на левоцентристката Чешка социалдемократическа партия и бе направено, след като президентът Милош Земан назначи за премиер своя дългогодишен приближен Иржи Руснок без съгласието на основните политически партии.

Резултатът от днешното гласуване в Камарата на депутатите ще доведе до удължаване с месеци на политическата нестабилност в Чехия, започнала с оставката на предишния премиер Петър Нечас заради скандал с подкупи и незаконно следене, отбелязва Ройтерс.

След продължителен дебат в гласуването на проекторешението за разпускане на парламента участваха 188 членове на 200-членната камара. От тях 96-има гласуваха "за", а 92-ама - "против", съобщи на уебсайта си пражкият вестник "Лидове новини". За приемането на решението бяха необходими три пети от гласовете, тоест 120 гласа.

За предрочно разпускане на Камарата на депутатите са се обявили социалдемократите, комунистите и депутатите от партията "Обществени дела". Против са били десноцентристите от Гражданската демократическа партия и либералите от ТОП-09.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?