Чешкият премиер Андрей Бабиш няма да преговаря за подкрепа на крайната десница

Андрей Бабиш

Движението АНО на чешкия премиер Андрей Бабиш обяви, че няма да преговаря с крайната десница за подкрепа за съставяне на ново правителство и прекратяване на политическата криза в Чехия, предаде Франс прес.

Движението АНО, което спечели 78 от общо 200 депутатски места на парламентарните избори през октомври, ще поднови преговорите със социалдемократите.

"Ръководството на АНО даде мандат на преговорния екип да поднови преговорите със социалдемократите", написа Бабиш в Туитър.

"Тъй като АНО иска да поднови преговорите с нас, ще се радваме да чуем техните идеи. Социалдемократите са готови за сериозни преговори в интерес на страната и народа ѝ", заяви в Туитър лидерът на Социалдемократическата партия Ян Хамачек.

Премиерът не обясни защо се отказва от преговори с крайната десница, която е открито антиевропейска и антимюсюлманска.

Независимият политически анализатор Иржи Пехе заяви, че Бабиш не бива да попада "в капана на правителство на малцинството с подкрепата на крайната десница, която има много лоша репутация". Западните медии я наричат неонацистка партия и това ще съсипе репутацията на Бабиш в чужбина, добави той.

След провала на преговорите със социалдемократите миналата седмица, Бабиш поиска помощта на президента Милош Земан за преодоляване на безизходицата. Земан го посъветва да преговаря с комунистите и крайната десница.

Коалиционно правителство между АНО и социалдемократите ще се нуждае от подкрепата на комунистите, за да разполага с парламентарно мнозинство, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?