Чешкият премиер Бабиш съжалява за комунистическото си минало

Чешкият премиер Бабиш съжалява за комунистическото си минало

Чешкият премиер -милиардерът Андрей Бабиш, чийто позиции са отслабени от обвиненията в корупция, в неделя изрази съжаление, че в миналото е членувал в комунистическата партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш говори на церемония в Прага по случай 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бившата Чехословакия.

"Както сигурно знаете, бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това", изтъкна той на церемонията, на която присъстваха премиерите на Унгария, Полша и Словакия, както и председателят на германския парламент Волфганг Шойбле.

"Не бях толкова смел и ангажиран като Вацлав Хавел", призна Бабиш, припомняйки за бившия драматург дисидент и антикомунист, станал чешки президент.

"Днес съм тук в качеството ми на премиер, избран на свободни и демократични избори. Така че бих желал, поне сега, да изразя своята благодарност и смирение", допълни той, като благодари на хората, участвали в демонстрациите през 1989 година.

В събота около 250 000 души протестираха в Прага, за да поискат оставката на Бабиш, който е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения.

Бабиш бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Днес неговото правителство на малцинството разчита на негласната подкрепа на комунистическите депутати, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?