Чешкият премиер иска безплатно всеобщо тестване на населението преди Коледа

Андрей Бабиш

Чешките власти планират да проведат до Коледа всеобщо безплатно доброволно тестване на населението за коронавирус с антигенни тестове, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Чехия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от втората вълна на пандемията, но случаите бележат спад след седмици на карантинни мерки и вчера правителството понижи нивото на опасност.

Страната вече започна използването в старчески домове на антигенни тестове, които са по-бързи и логистично по-лесни от стандартните Пи Си Ар тестове, но са по-малко точни.

"Много бих искал да се справим с това предизвикателство и да позволим на всички граждани, най-малко седмица или 10 дни преди Коледа да могат да се тестват доброволно и безплатно с антигенни тестове", каза Бабиш.

Доброволното масово тестване може да стане част от стратегически план, разработван от здравното министерство, допълни премиерът.

Съседна Словакия вече направи милиони антигенни тестове в рамките на кампания в началото на ноември, която покри по-голяма част от населението. Онези словаци, които не пожелаха да се тестват трябваше де се самоизолират, припомня Ройтерс.

Тестването в Чехия няма да бъде обвързано с условия, увери Бабиш.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?