Чешкият премиер обяви, че новият завод на "Фолксваген" ще е в Турция

Чешкият премиер обяви, че новият завод на "Фолксваген" ще е в Турция

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) прави голяма инвестиция в Турция, заяви във вторник чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от агенция Ройтерс.

"Чухме, че "Фолксваген" ще направи голяма инвестиция в Турция“, посочи Бабиш по време на пресконференция след среща с турския президент Реджеп Ердоган.

През миналата седмица Ройтерс съобщи, че "Фолксваген" провежда разговори с официални лица в Анкара относно данъчния режим за автомобилите в Турция, тъй като германският автомобилен гигант изглежда се стреми да сключи споразумение за 1 млрд. евро за изграждане на свой завод за производство на автомобили "Шкода" и "Сеат" именно Турция.

От компанията заявиха по-рано, че все още не е взето окончателно решение за местоположението на новия автомобилен завод, като "Фолксваген" продължава да проучва възможността за изграждане на предприятието в България.

"Чехия е важен производител на авточасти. Ние сме на лидерска позиция по този въпрос и със сигурност бихме искали да сътрудничим", добави премиерът Бабиш в коментар, излъчван на живо по турска телевизия.

Според последните медийни публикации германският автомобилен концерн клони да избере турския град Измир за огромната си инвестиция. В средата на август бившият български президент Росен Плевнелиев, който в момента оглавява автомобилния клъстер у нас, стоящ в основата на преговорите с "Фолскваген", обяви, че “България не само продължава да се бори за това “Фолксваген” да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи... В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта”.

“Изборът между двете държави изглежда така – от една страна имаме държава-членка на ЕС и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна имаме Турция с всичките ѝ проблеми”, каза тогава Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес