Чешкият премиер очаква подпис на Клаус под Лисабонския договор до края на годината

Чешкият премиер Ян Фишер заяви пред лидерите на ЕС, че очаква страната му да ратифицира Лисабонския договор до края на годината, предаде ББС.

Договорът за реформи в ЕС е ратифициран от чешкия парламент, но все още не е подписан от президента и известен евроскептик Вацлав Клаус. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички страни членки. Президентът на Полша Лех Качински също не е подписал документа, но обяви, че ще направи това в кратък срок.

Фишер разговаря в сряда с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу във видеоконферентна връзка. Чешкият премиер в заявил, че "всичко е на мястото си" във връзка с ратификацията на договора. Барозу от своя страна е приветствал уверението на Фишер, като е посочил, че "този ангажимент на чешкото правителство е много ясен".

ББС отбелязва, че консерваторите във Великобритания искат да подложат договора на референдум, ако спечелят изборите пролетта и политиците в цяла Европа искат договорът да бъде ратифициран бързо.

В момента чешкият Конституционен съд разглежда жалба на група евроскептични сенатори, които настояваха да се разгледат части от Лисабонския договор, които биха могли да представляват заплаха за суверенитета на страната. Президентът Клаус обясни, че подписването на договора не е на дневен ред, докато не се произнесе Конституционният съд. Във вторник ДПА съобщи, че съдът е отхвърлил жалбата и се очаква да обяви официално решението си на заседание, което ще се състои до края на октомври.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?