Чешкият премиер подаде оставка

Чешкият министър - председател Владимир Шпидла официално подаде оставка след слабото представяне на партията му на изборите за Европейски парламент.

Той връчи оставката си на президента Вацлав Клаус, който ще проведе разговори за формиране на нов кабинет.

Миналата седмица Шпидла обяви, че се оттегля, след загубата на неговата Социалдемократическа партия.

Неговият наследник на партийния пост, бившият вътрешен министър Станислав Грос, се срещна с президента в четвъртък.

Грос, който е бивш железопътен техник, заяви пред репортери след срещата, иска да състави правителство, което да издържи до изборите през 2006 г. и че няма да разчита на подкрепа от комунистите.

Грос добави, че ще продължи да търси парламентарно мнозинство за новия кабинет.

Президентът поиска Шпидла и отиващото си правителство, в което също така участват християндемократи и дясно- центристкия Съюз на свободата, да изпълняват функциите си до формирането на нов кабинет.

Той също така благодари на Шпидла за работата и усилията му "в трудната позиция на ръководител на чупливо коалиционно правителство".

Шпидла оцеля при вота на доверие в своята партия, като спечели с малко мнозинство.

Над 100 от опонентите му гласуваха против него, но не им достигнаха 6 гласа, за да имат мнозинство от три пети за смяната на Шпидла.

Въпреки това резултатът беше достатъчно неблагоприятен за Шпидла, за да го накара да се оттегли.

Вотът на доверие бе предизвикан след катастрофалното представяне на партията в европейските избори през юни, което показа, че голяма част от ляво-центристките гласоподаватели са недоволни от непопулярните реформи в публичните финанси.

Съгласно конституцията, сега президентът трябва да номинира кандидат за министър - председател, който да спечели вот на доверие.

34-годишният Грос има репутация на опитен в преговорите. Той иска да състави ляво -центристко правителство на малцинството с подкрепата на една или две опозиционни партии.

Президентът Клаус посочи, няма да предложи никакво правителство, което би зависило от подкрепата на комунистите.

Той също така каза, че ако не успее да постигне съгласие за ново правителство, ще призове за предсрочни избори.

Споделяне

Още от Свят