Чешкият премиер подаде оставка заради конфликт с финансовия министър

Бохуслав Соботка
Чешкият премиер Бохуслав Соботка подаде оставка заради конфликт с министъра на финансите - влиятелния милиардер Андрей Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами, съобщиха световните агенции. 
 
"Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза социалдемократът Соботка.
 
Той не изключи възможността да се проведат предсрочни парламентарни избори.
 
"Такава възможност не е изключена. За нея трябва да се договорят всички представени в парламента партии, а не само онези, които влизат в състава на управляващата коалиция", каза  Соботка пред журналисти в Камарата на депутатите, долната камара на чешкия парламент.
 
По конституция президентът Милош Земан е длъжен да приеме оставката на правителството. Земан може да възложи съставянето на нов кабинет на лидера на някоя политическа сила. Не е изключено това да бъде именно милиардерът Бабиш, който според проучванията на общественото мнение е един от най-популярните политици в Чехия.
 
Бабиш, председател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. 
 
Той до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни финансови практики, до които е прибягвал.
 
Твърди се, че Бабиш е използвал законови "вратички", за да емитира освободени от данъци облигации, посочва Ройтерс. 
 
Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди предвидените редовни парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение, което отваря пътя на втория най-богат човек в Чехия към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са далеч назад на второ място.
 
От канцеларията на чешкия президент досега не са коментирали оставката на премиера. 
 
По-рано обаче, коментирайки възможността от такъв ход, Земан каза, че той би бил неразумен. 
 
Чешкият президент определи евентуалната оставка на премиера като предизборна акция на неговите социалдемократи, които губят подкрепа сред избирателите.
 
Политолози прогнозират, че държавният глава ще се обяви против свикването на предсрочни избори.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?