Чешкият премиер се извини за конфузен коментар за погребението на Мандела

Иржи Руснок

Чешкият премиер Иржи Руснок се извини в неделя за неуместните си думи, записани без негово знание, че се надява да не му се налага да пътува до Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела, съобщи чешкият сайт "Чешке новини".

Руснок заяви, че думите му са били неуместни и съжалява, че ги е казал.

Чешкият премиер се изпусна в частен разговор с министъра на отбраната Властимил Пицек в парламента, който в петък бе случайно записан от микрофоните, а днес се появи в интернет и като видеоклип.

Премиерът споделил, че се надява президентът Милош Земан да отиде на погребението на Мандела, защото него лично го побивали тръпки при мисълта, че може да му се наложи да присъства. Руснок добавил, че за 15 декември, когато ще бъде погребението, той имал предвиден обяд и вечеря, но се опасявал, че заради траурната церемонията ще трябва да ги отмени.

Притесненията на Руснок, че може да се наложи да присъства на погребението, идвали от факта, че президентът травмира крака си при падане в дома си и може да има трудности при качването по стълбичката, водеща към президентския самолет.

"Ако Земан не може да се качи в самолета, с мен е свършено", казал Руснок.

Говорителка на чешкото външно министерство посочи, че съставът на делегацията за погребението на Мандела още не е уточнен.

Споделяне

Още от Свят