Чешкият премиер сключи сделка с комунистите преди утрешния вот на доверие

Андрей Бабиш

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта с Комунистическата партия, което ще включи крайнолявата политическа сила в управлението за пръв път от Нежната революция през 1989 г., предаде Асошиейтед прес.


Подписаното във вторник споразумение цели да осигури подкрепата на комунистите за коалиционното правителство начело с милиардера Бабиш при гласуването на вота на доверие в долната камара на парламента утре.


В правителството на Бабиш влизат неговото центристко движение АНО и левите социалдемократи. То положи клетва на 27 юни, но няма мнозинство в долната камара и се нуждае от помощта на комунистите, за да остане на власт.


Сътрудничеството с комунистите е спорен въпрос, който неотдавна накара хиляди чехи да излязат на улицата и да демонстрират срещу него.


Комунистическата партия следва твърда линия и е против членството на Чехия в НАТО, като поддържа приятелски отношения с управляващите комунисти в Куба, Китай и Северна Корея. Комунистите се противопоставят и на изпращането на чешки войски на мисии в чужбина, особено в трите балтийски републики и в Полша на фона на напрежението между Русия и Запада.


Чешките комунисти изтъкват, че Русия не представлява заплаха, посочва АП.


За да спечели подкрепата им, Бабиш се съгласи с искането им да бъдат обложени с данък обезщетенията, които църквите в Чехия получават от държавата заради тяхна собственост, иззета от бившия комунистически режим. Комунистическата партия категорично се противопоставя на тези финансови компенсации.

Споделяне

Още от Европа