Чешкият премиер в шок от развоя на сделката на ЧЕЗ

Било му казано, че ББР е гарант и купувачът е добре познат, но ЧЕЗ била държава в държавата

Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: БГНЕС

"Шокиран съм от това, което се случва в България", коментира чешкият премиер Андрей Бабиш развитието на сделката на чешката енергийна компания ЧЕЗ с пазарджишката "Инерком" за българските ѝ активи пред собственото си издание "Лидове новини" във вторник.

Интервюто бе публикувано часове преди българският му колега Бойко Борисов да му се обади по телефона и да поиска информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България. Борисов изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара.

Според информацията на българската правителствена пресслужба Бабиш казал, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, казал още чешкият премиер.

В интервюто си за чешкото издание Бабиш посочва, че разбира предприетите от премиера Бойко Борисов проверки на сделката. Той също така смята, че изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет какво се случва.

Бабиш заявява, че бил информиран и уверен от Бенеш, че сделката е прозрачна и е с ясен и добре познат колега.

Сегашното развитие на ситуацията хвърля отрицателна светлина върху сделката, смята чешкият премиер в оставка.

Той изразява и притеснението си от това, че Българската банка за развитие отрича да е давала гаранция по заем на "Инерком" или кредит за рефинансиране на дълг на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие".

"Инерком" казва това в документите до Надзорния съвет и, ако някой е дал неверни данни, това би било голям проблем. Аз съм много неприятно изненадан", посочва Бабиш.

"Знам само, че заместник-министърът на финансите, а именно заместник-управителят Онджей Ланда, не е търсил дългосрочна сделка. Ръководството на ЧЕЗ ни увери, че всичко е наред. Въпреки това министърът на енергетиката подаде оставка в България", коментира той

Макар държавата да притежава близо 70 на сто от акциите в ЧЕЗ, Бабиш се оплаква, че енергийната компания не уважава правителството и припомня как държавата не е успяла да блокира извършена от дружеството скандална сделка с апартаменти.

"Повече или по-малко, тази компания прави това, което иска. ЧЕЗ е държава в държавата", казва премиерът.

"От самото начало критикувах ръководителите на ЧЕЗ за действията им на Балканите. Считам, че техните сделки са неблагоприятни, непрозрачни и странни", посочва още чешкият премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес