Чешкият президент назначи новото коалиционно правителство

Чешкият президент Милош Земан назначи нов левоцентристки кабинет, с което сложи край на седеммесечния властови вакуум, който последва падането на предишното правителство след корупционен скандал, съобщи Ройтерс в сряда.

Земан назначи министри от три коалиционни партии, които формираха парламентарно мнозинство след предсрочните парламентарни избори през октомври.

Кабинетът на премиера Бохуслав Соботка, председател на Чешката социалдемократическа партия, ще замени временния кабинет на икономиста от левицата Иржи Руснок, който ръководи страната от юли, без да е получил доверието на парламента.

Земан пожела успех на новото правителство, но не пропусна да отбележи, че в писмото с кандидатурите е намерил 6 правописни грешки на страница и половина. Това "не говори за професионализма, който всички очакват от новия кабинет", подчерта той.

"Целта на нашето правителство ще бъдат икономическият растеж и социално ориентираната и справедлива политика", отговори Соботка.

Новото правителство трябва да получи вот на доверие от парламента в рамките на 30 дни. В него влизат осем министри от Чешката социалдемократическа партия, шест от популисткото движение "АНО" и трима от Християндемократичния съюз - Чехословашка народна партия (ХДС-ЧНП). Трите партии имат мнозинство от 111 места от общо 200 в долната камара.

Вицепремиер и министър на финансите е лидерът на АНО Андрей Бабиш. Популистката партия издигна и кандидатурата на Мартин Стропницки, бивш посланик и министър на културата, който беше назначен за министър на отбраната.

Представителят на ХДС-ЧНП Любомир Заоралек е министър на външните работи. Бившият заместник-председател на ХДС-ЧНП Милан Хованец е назначен за вътрешен министър.

Назначаването на новото правителство на Соботка 95 дни след парламентарните избори слага край на дългата политическа криза, предизвикана от корупционни и морални скандали, които доведоха до падането на десноцентристкото правителство на Петър Нечас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?