Чешкият президент помилва 7400 осъдени, заради което бе силно критикуван

Вацлав Клаус

Чешкият президент Вацлав Клаус беше подложен днес на ожесточена критика заради указ от 1 януари за частична амнистия, която според критиците му е прекалено снизходителна към хора, уличени в корупция, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

По силата на амнистията, обявена по случай 20-ата годишнина на независима Чехия, от чешките затвори ще бъдат освободени 7400 от общо 23 000 затворници (за сравнение в България в затворите присъдите си излежават около 12 500 души при население от 7 милиона души, докато Чехия е с 10 милионно население - бел. ред.).

Всяка амнистия трябва да бъде подплатена с ясна и обоснована философия, каквато в дадения случай аз продължавам да не откривам, заяви пред журналисти председателят на Върховния съд Ива Брозова.

Амнистията се отнася за лица, осъдени на лишаване от свобода до една година, и лица на възраст над 75 години, осъдени на повече от 10 години затвор. Амнистията спира също съдебни процедури, продължаващи над осем години, ако предвидената присъда не надхвърля 10 години затвор.

"Това е жест, даващ още една възможност на тези граждани, които със сигурност са нарушили закона, но не са престъпници рецидивисти", обясни Клаус във в. "Днес".

Връщането на тези хора към нормалния живот им дава втори шанс, подчерта президентът, чийто втори и последен мандат изтича на 7 март.

Чешкият печат предупреди за немалко спорни казуси, които попадат под действието на амнистията, като на бизнесмена Томаш Питър, осъден за кражба и данъчна измама, или на бившия шеф на футболната федерация Франтишек Хваловски, осъден за финансови злоупотреби на обща стойност 1.5 милиарда чешки крони (60 млн. евро).

Кандидат-президентът на социалдемократическата партия Иржи Динстбир нарече "скандален" факта, че амнистията се отнася за лица, съдени за корупция и икономически престъпления, и окачестви указа като "подарък от страна на Клаус за приятелите му от икономическия сектор".

Клаус на свой ред припомни, че амнистията, обявена в началото на 90-те години на миналия век - малко след падането на комунистическия режим - от предшественика му и основен политически съперник Вацлав Хавел, е обхванала 23 000 души, което се е равнявало на две трети от общия брой затворници в Чехия по това време.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?