Чешкият президент препоръча референдум за въвеждане на еврото

Президентът на Чехия Вацлав Клаус призова да бъде проведен референдум по въпроса за прехода към единната европейска валута, съобщи в понеделник Франс прес, цитирана от БТА.

Според Клаус присъединяването на Чехия към еврозоната трябва да стане факт само в случай, че мнозинството от гражданите се изкажат за отказ от националната валута кроната. В статия, публикувана в събота в редица чешки медии, Клаус твърди, че "всяка национална валута е важен символ на държавността и само гражданите на страната могат да решат дали са готови или не да се откажат от този символ".

Условията за влизането на Чехия в ЕС, чийто член страната стана през май 2004 г., предвиждат и преход към единната валута, въпреки че не определят точно кога трябва да стане това.

По-рано този месец чешкият премиер Мирек Тополанек обяви, че правителството е изготвило и утвърдило план за прехода на страната към еврото, въпреки че все още не е определило конкретна дата, след която кроната ще бъде изтеглена от обращение. Според Тополанек срокът за прехода ще бъде определен след като парламентът утвърди законопроекта за данъчното облагане и бюджетните разходи, представен за разглеждане от депутатите миналата седмица.

Министерството на финансите от своя страна смята, че 2012 г. е "реалистичен" срок за прехода на Чехия към еврото, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес