Чешкият президент ще номинира за втори път Андрей Бабиш за премиер

Милош Земан (ляво) и Андрей Бабиш

Чешкият президент Милош Земан възнамерява да номинира Андрей Бабиш за втори път за премиер до средата на юни, за да се опита да ускори съставянето на ново правителство, предаде Ройтерс.

Центристката партия АНО на Бабиш сключи с левоцентристката Социалдемократическа партия коалиционно споразумение, което трябва да бъде одобрено от редовите социалдемократи на вътрешнопартиен референдум. Резултатите от него се очаква да бъдат обявени на 15 юни.

"Със сигурност ще номинирам Андрей Бабиш за премиер преди 15 юни", каза Земан пред чешката телевизия.

За първи път Земан предложи Бабиш за министър-председател през декември, но неговият кабинет не получи доверие в парламента през януари и управлява като служебно правителство. За да поиска ново гласуване на доверие, Бабиш трябва да получи нов мандат от президента, посочва Ройтерс.

Преди да влезе в политиката през 2011 г., Бабиш беше бизнесмен милиардер. Той бе обвинен от полицията, че преди 10 години незаконно е получил европейски субсидии за малък бизнес. Бабиш отхвърля тези обвинения.

Партията АНО спечели най-много места в парламента на изборите миналия октомври, но не разполага с мнозинство. Евентуалната коалиция със СДП също няма да има мнозинство - тя ще разполага с 93 от общо 200 депутатски места в долната камара на парламента и ще има нужда от подкрепата на малката Комунистическа партия.

Видни социалдемократи се обявиха против коалиция с Бабиш и поставят условие той да подаде оставка, ако бъде признат за виновен във финансови измами, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа