Чешкият президент свали доверието си от правителството

Чешкият президент Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан заяви пред журналисти в събота, макар и не в прав текст, че правителството на Петър Нечас "не би трябвало да продължи да управлява при сегашната ситуация и наличието на достатъчно доказателства". Това става на фона и по повод на скандала в страната след шумния арест и предявяването на обвинения на деветима висши държавни служители и депутати от управляващата партия на премиера Нечас.

При обиските след задържането полицията е иззела около 7 млн. долара и "килограми злато".

Обвиненията са в търговия с влияние и корупция.

Трима от задържаните при операцията на полицията в четвъртък до този момент остават в затвора. Една от целите е да се предотврати евентуално влияние от страна на задържаните върху свидетели навън. Заседанията на съда в Острава вървят бавно и е възможно да продължат до вечерта.

Шестият пореден вот на недоверие, внесен в петък от опозиционните социалдемократи, се очаква да бъде гласуван във вторник от Долната камара на парламента. Решаваща за съдбата на кабинета в следващите дни ще бъде подкрепата на коалиционния партньор ТОП 09, чието ръководство тази вечер ще заседава.

Все още се очаква решението на съда за ключовата фигура и дясната ръка на премиера – началничката на кабинета му Яна Нагьова. По обвиненията срещу нея за организиране, злоупотреба с власт и корупция я чакат до пет години затвор.

Сред първите отпътували днес от съда към затвора бяха бившият земеделски министър и депутатът Иван Фукса и Роман Бочек. От 2009 до 2010 г Бочек е бил началник и заместник- министър на транспорта, а от септември миналата година заместник-министър по времето на Иван Фукса, както и при настоящия земеделски министър Петър Бендъл. След това Бочек отива в Чешките железници. Бившият шеф на групата на гражданските демократи в Долната камара Петър Тлухорж с обвинение за корупция също остава зад решетките.

Бившият депутат Марeк Шнайдер получи обвинението снощи - след завръщането му от чужбина и днес не беше сред седемте.

Задържането на тези политици обаче и думите на премиера Петър Нечас вчера пред депутатите от Долната камара на парламента, постави остро въпросът къде е границата между политическата търговия с постове в замяна на подкрепа при важни гласувания и корупцията, от друга страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?