Чешкият президент влезе в болница след нападение с платмасов пистолет

Чешкият президент Вацлав Клаус е хоспитализиран за медицински изследвания, след като мъж го нападна с пластмасов пистолет при посещението му в град Храстава, предаде ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. Първоначалното съобщение на президентството бе, че Клаус не е пострадал.

Инцидентът се случи преди ден на тържествена церемония по откриване на мост в Храстава. Тогава мъж, облечен в камуфлажни дрехи успя да премине охраната и се приближи до президента, като допря в него пластмасов пистолет и няколко пъти натисна спусъка. В крайна сметка стана ясно, че пистолетът е играчка и стреля с малки пластмасови топчета.

Охраната на президента не успя да реагира адекватно. Нападателят се опита да се скрие в тълпата, но бе хванат от местни полицаи на 200 метра от местопроизшествието. Той е на 26 години. Малко преди да бъде отведен мъжът успя да каже пред журналисти, че политиците са слепи и глухи за нуждите на народа и че трябва да се направи нещо, за да бъдат заставени да се вслушат в исканията на хората.

Самият Клаус реагира спокойно, като отбеляза, че има много психически неуравновесени хора. След като нападателят бе задържан, президентът продължи да участва си в тържеството и да контактува с местни жители.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?