Чешкият сенат гласува за импийчмънт на президента Вацлав Клаус

Вацлав Клаус

Чешкият сенат гласува в понеделник за импийчмънт на президента Вацлав Клаус по обвинение в държавна измяна заради спорна амнистия, съобщиха световните агенции.

Решението идва три дни преди изтичането на мандата на Клаус на 7 март.

Решението на горната камара на парламента, доминирана от левите опоненти на президента, предаде случая на Конституционния съд, който ще трябва да се произнесе дали Клаус е нарушил конституцията, обявявайки амнистия през януари.

Сенаторите са гласували с 38 срещу 30 гласа да бъдат повдигнати обвинения срещу президента.

Клаус си навлече общественото недоволство след като с частична амнистия прекрати няколко точещи се отдавна дела за измами, предизвикали голям обществен интерес. Самият президент е известен и с евроскептичната си позиция, която последователно отстоява в последните години.

По силата на амнистията, обявена по случай 20-ата годишнина на независима Чехия, от чешките затвори ще бъдат освободени 7400 от общо 23 000 затворници. Амнистията се отнася за лица, осъдени на лишаване от свобода до една година, и за лица на възраст над 75 години, осъдени на повече от 10 години затвор. Амнистията спира също съдебни процедури, продължаващи над осем години, ако предвидената присъда не надхвърля 10 години затвор.

Недоволството бе провокирано от това, че на свобода се пускат огромен брой затворени за дребни престъпления, което предизвика страх от рязко покачване на престъпността, а мнозина бяха възмутени от освобождаването от съдебно преследване на хора, замесени в нескончаеми шумни процеси по повод стопански афери.

Сенаторите обвиниха още Клаус, че е нарушил конституцията, като е отказал да подпише закона за ратифициране на споразумението за създаване на спасителен фонд за еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм, и като е отказал да се произнесе по назначаването на съдии, въпреки че е бил задължен от съда. Европейският стабилизационен механизъм бе създаден въпреки отказа на чешкия президент да подпише съответния ратификационен закон.

Най-тежкото наказание за Клаус, ако бъде признат за виновен, е да загуби президентската пенсия и правото да се кандидатира отново някой ден.

Споделяне

Още от Свят