"Чешкият Синатра" Карел Гот почина на 80 г.

"Чешкият Синатра" Карел Гот почина на 80 г.

На 80 години почина най-продаваният чешки поп певец Карел Гот, който става звезда по времето на комунизма и запазва своята популярност и след Нежната революция през 1989 г., съобщи Ройтерс в сряда.

Обявен е за "Синатра на Изтока" от немската преса, когато е на турне в Германия през 1967 г..

Избиран е за най-известния национален певец общо 42 пъти, а неговите оригинални записи и кавъри на популярни западни хитове му помагат да продаде десетки милиони копия свои записи.

Съпругата на Гот Ивана обяви смъртта му в сряда чрез съобщение в неговия официален сайт. През септември той обяви, че се бори с тежка форма на левкемия.

Своите съболезнования и уважение към него изразиха редица чешки знаменитости, а премиерът Андрей Бабиш предложи да му бъде организирано държавно погребение.

Тротоарът пред дома му в Прага бе обсипан с цвета и свещи в негова памет.

Певецът печели международна слава през 1968 г. с песента си Lady Carneval, която взема златен медал на музикален конкурс в Бразилия. В своята 60-годишна кариера той си спечелва почитатели от цял свят, но най-известен остава в Германия и бившите комунистически страни в Източна Европа.

За разлика от множество изпълнители oт бивша Чехословакия, Гот изнася концерти не само у дома, но и зад граница след водената от Съветския съюз инвазия през 1968 г. Фактът, че подписва така наречената "Анти-харта", която се противопоставя на декларацията, приета от дисидентското движение "Харта 77", също не успява да помрачи популярността му.

Карел Гот е роден на 14 юли 1939 г. в Пилзен. Учи за електротехник, но след това започва да пее по кафенетата в Прага в края на 50-те години. В крайна сметка е приет в консерваторията на Прага, където учи оперно пеене и прави пробива си, когато е нает да работи в авангардния за времето си театър "Семафор" през 1963 г.

По време на комунистическото управление той неколкократно е канен за участия и на запад. Прекарва шест месеца в Лас Вегас през 1967 г., а по-късно се завръща отново в САЩ, включително за два концерта в "Карнеги хол" през 2000 и 2005 г..

През последните години здравословните проблеми му попречиха да се изявява така интензивно, но той твърдеше, че ще продължава да пее независимо от болестта.

Гот има две деца от настоящата си съпруга, родени през 2006 и 2008 г, и две пораснали дъщери от предишни връзки.

Споделяне

Още от Общество