Чешкото правителство на малцинството на Андрей Бабиш не получи вот на доверие

Андвей Бабиш

Правителството на малцинството в Чехия на премиера Андрей Бабиш не получи вот на доверие от парламента, предаде Франс прес. Този изход от гласуването бе очакван.

Правителството на Бабиш бе подкрепено при гласуването в Камарата на депутатите само от 78-те депутати от неговото популистко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО). 117 техни колеги в долната камара на чешкия парламент гласуваха против, а петима се въздържаха.

АНО получи най-много гласове на парламентарните избори през октомври, но не спечели мнозинство. Движението освен това не може да намери коалиционен партньор, припомня ДПА.

Позицията на чешкия премиер е подкопана допълнително от повдигнатите му обвинения в злоупотреба с пари от европейски фондове.

По-рано политически наблюдатели прогнозираха, че правителството на малцинството вероятно няма да получи вот на доверие при гласуването днес. Според тях обаче Бабиш вероятно ще намери начин да остане на власт достатъчно дълго, за да се опита да издейства втори вот на доверие, отбелязва ДПА.

Чешкият премиер има подкрепата на президента Милош Земан.

Държавният глава получи най-много гласове на първия тур на президентските избори в Чехия в петък и събота. Балотажът е на 26 и 27 януари.

Дори да не бъде преизбран, Земан ще остане на поста до март, когато изтича сегашният му мандат.

 

По-рано във вторник Андрей Бабиш поиска от депутатите да снемат парламентарния му имунитет, за да може да бъде разследван по сигнали за измама. Полицията разследва дали Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 милиона евро преди едно десетилетие чрез скриване на информация, че е собственик на ферма и на конферентен център. Бабиш отрича да е нарушил закона.

Премиерът отправи молбата си преди да се яви на изслушване в парламентарна комисия, на което ще се реши дали да се препоръча снемане на имунитета му. Повечето други партии смятат, че не може ръководителят на правителството да е подследствен. Бабиш увери, че неговата молба да бъде снет имунитетът му няма връзка с гласуването на доверие на кабинета му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа