Чешкото правителство пред колапс

Чешкото правителство пред колапс

Чешкият министър - председател Станислав Грос загуби парламентарното си мнозинство след като коалиционен партньор реши да напусне правителството, предаде Би Би Си.

Лидерът на християндемократите Мирослав Калусек настоя Грос да подаде оставка заради скандал, свързан с личните му финанси.

Калусек каза, че партията ще гласува срещу правителството при вота на недоверие в петък.

Грос твърди, че възнамерява да остане на поста си, докато неговата социалдемократическа партия го подкрепя.

Според кореспонденти, правителството на Грос може да оцелее, ако спечели подкрепата на комунистите, които трябва да обсъдят позицията си в четвъртък.

Членовете на младшия коалиционен партньор в управлението се срещнаха в сряда да решат дали да се оттеглят. На заседанието бе решено тримата министри на партията да подадат оставки.

Лидерът на християндемократите каза, че скандалът около парите, с които Грос е купил жилището си, е разклатил политическата система в страната.

“Премиерът не се поколеба да заложи доверието в демократичната политика покрай личните си проблеми”, каза Калусек.

Християндемократите не могат да подкрепят подобни действия и не могат да поемат политическа отговорност за такива действия, добави той.

Спешното заседание се проведе след като Социалдемократическата партия на Грос отхвърли искането на християндемократите за оставка на премиера.

Грос също така отказа да се оттегли покрай задълбочаването на скандала след изнесени в медиите данни около финансите на семейството му.

Скандалът започна с разкрития около въпроса как той е платил луксозен апартамент в Прага преди пет години.

Споделяне

Още от Свят