Чешмеджиев пробва неуспешно с нов орган да спре протестите в БТА

Генералният директор на БТА Стоян Чешмеджиев днес се опита да заблуди журналистите, че работи по структура, одобрена от парламентарната медийна комисия. С тази структура Чешмеджиев обясни днешната си заповед за създаване на нов управителен орган - колегиум, в който трябва да участват и представители на синдикатите в БТА.

Опитът на Чешмеджиев по този начин да снеме напрежението в агенцията обаче се оказа безуспешен, тъй като синдикатите категорично отказаха да участват в колегиума и не се отказаха от протестните си действия с цел оставката на генералния директор.

Пред журналисти от останалите медии следобед Чешмеджиев обясни появата на "колегиума" с думите, че депутатите нямали забележки към предложената от него нова структура на БТА, в която фигурира и този орган, затова и той го създал. На въпрос на mediapool.bg дали медийната комисия е одобрила новата структура на БТА с колегиума като част от нея, Чешмеджиев отговори: "Тази структура беше внесена през декември м.г. и тъй като към нея няма забележки, и тъй като тя е единствената досега действаща структура - знаете, че при предишното ръководство няма одобрена структура, съвсем естествен е отговорът на вашия въпрос - да, това е структурата, по която работи БТА".

На заседанието на 4 декември м.г., депутатите от медийната комисия върнаха на Чешмеджиев за доредактиране новата концепция и структура на БТА. Според т.3 от Статута на БТА от 1994 г., постоянната парламентарна комисия "одобрява структурата и правилника за дейността на БТА". Миналата седмица, по време на заседанието на комисията с участието на Чешмеджиев и представители на протестиращите журналисти, депутатите отново напомниха, че не са одобрили концепцията на новия генерален директор на БТА.

Синдикатите в агенцията отказаха категорично да участват в подобен орган и отхвърлиха всякакви възможности за преговори с Чешмедижев, заради изчерпания кредит на доверие помежду им. Лидерът на дружеството към СБЖ в БТА Ирина Маринова разказа пред репортери, че Чешмеджиев извикал по обяд синдикалните лидери, за да им прочете заповедта за създаването на органа. Маринова отрече да е имало обсъждане искат или не синдикатите подобно участие в колегиума.

Според заповедта на Чешмеджиев, колегиумът се състои от 11 членове и е на пряко подчинение на генералния директор на БТА. В него влизат ръководителите на всички звена в агенцията, както и председатели на синдикалните организации. Колегиумът ще обсъжда и взема решения по всички въпроси, касаещи дейността на БТА. Основна задача на колективния орган за управление в БТА ще бъде изработването на стратегия за развитие на агенцията, която да бъде представена в парламентарната комисия по медиите и да послужи за основа на бъдещия закон за БТА, обясни Чешмеджиев.

За трети път днес над стотина журналисти и служители на БТА излязоха да протестират пред сградата на агенцията с искания за оставка на Чешмеджиев и ръководния му екип. Утре мълчаливият протест ще се пренесе пред парламента, където се очаква депутатите от ПГ на НДСВ и ПГ на ДПС да вземат политическо решение за съдбата на шефа на БТА.

Журналисти и служители на БТА протестират символично срещу готвените уволнения и съкращения. Политиката на Стоян Чешмеджиев в БТА срещна сериозна съпротива от страна на журналисти, служители, синдикати, медийни организации, депутати от всички парламентарни групи без ДПС. Чешмеджиев така и не започна планираните уволнения след намесата на парламентарната медийна комисия, президента и премиера чрез неговия говорител.

Протестиращите разпространиха днес текст със заглавие "Десетте лъжи на Стоян Чешмеджиев", които генералният директор на БТА отказа да коментира. В текста се опровергава твърдението на Чешмеджиев, че служителите на БТА получават заплатите си на гърба на данъкоплатците. От 1965 г. БТА е на самоизддръжка и за 2002 г. бюджетната субдисия е била за 2,1 мил. лева, а БТА е реализирала собствени приходи, включително с труда на журналистите, 4 милиона лева или два пъти повече от субсидията. "Оптимизацията" на щата при ръководния екип се изразява в увеличаване с нови длъжности, заявените петима нови назначени от Чешмеджиев всъщност били 25 на брой. "Куриозен е фактът, че личният шофьор на Чешмеджиев е със заплата между 550 и 600 лева, колкото ръководител на редакция с 33 годишен стаж в БТА", се казва в текста. В него се обявява за лъжа и твърдението на Чешмеджиев, че е загрижен за парите на данъкоплатците при положение, че за две месеца е претърпял две катастрофи с луксозни автомобили "Пежо 406", за което органите на КАТ не са уведомени. "Броят на абонатите на БТА непрекъснато спада, а цената на емисиите нарастват от 1 януари 2003 г. Само за два месеца три вестника се отказаха от различни емисии на БТА", пише в текста на протестиращите, които намират за абсурдна ценовата политика на Чешмеджиев.

"В БТА няма конфликт, има недоволство, което е съвсем естествено и аз се надявам, че в един не много кратък период от време ще се намери точната формула и всеки, който не си е свършил работата, ще му са даде възможност да я свърши, а на този, който не иска да я свърши, просто няма да участва в общия градивен процес на работа в агенцията", каза Чешмеджиев. Той обясни, че "естественото напрежение" било свързано с реформата и с технологичните промени.

Днес стана ясно още, че с цел снемане на напрежението, генералният директор на БТА е предприел и редица действия в полза на служителите на агенцията. Преди дни Чешмеджиев раздал по 105 лева премия на всеки служител в чест на 105-годишния юбилей на БТА. След това обещал да повиши заплатите. "Целта на тази реформа в края на краищата е подобряване на условията, при които работят журналистите и другите от агенцията. Естествено е повишаване на работните заплати, защото иначе реформата е безсмислена. Тя се прави и се отнася за хората" потвърди днес Чешмеджиев и допълни, че между ръководството и работещите се опитвали да вбият "политизиран клин ".

Запитан за финансовите резултати на БТА, Чешмеджиев отговори, че има "значително увеличаване на нашите клиенти".

В подкрепа на своите колеги от БТА, днес в протеста от 14.30 часа се включиха и бивши бетеанци.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?