Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Християнският свят днес празнува Възкресение Христово, най-големият  празник за църквата.

За тях възкресението на Исус Христос е най-великото  събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. През 2014 година празникът се чества на една дата от католици, протестанти, арменци и източноправославни.

Според българската народна традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден.

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина.

Патриарх Неофит: Нека Господ ни вразумява и вдъхновява

"В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот!". Това каза в своето традиционно слово за Великден българският патриарх Неофит.

Той пожела на християните православната вяра да бъде за всички нас действена, животворяща сила, която да обновява и освещава душевните ни сили, цялото ни човешко естество.

"Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение! Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят", каза още той.

Папа Франциск призова християните да проткрият посоката в живота си

Папа Франциск отслужи Светата Великденска литургия в базиликата Свети Петър във Ватикана. По стара католическа традиция Светият отец кръсти 10 души в християнската вяра.

Той призова десетки хиляди християни по цял свят да преоткрият целта и смисъла в своя живот. Главата на Римокатолическата църква отбеляза за втори път Възкресение Христово в своя понтификат пред 10 000 поклонници в базиликата Свети Петър във Ватикана.

В своята проповед Франциск припомни библейския разказ за изпитанието пред вярата на апостолите след смъртта на техния Учител.

“Тяхната вяра е сериозно разклатена, всичко изглежда загубено, увереността им се стопява, надеждите им умират. Но вестта за чудото, донесена от жените, колкото и невероятно да звучи, ги спохожда като лъч светлина в мрака. Поел ли съм по път, който ме е накарал да забравя вярата?“, заяви папа Франциск. Светият отец призова своите слушатели да преоткрият посоката в живота си по начина, по който самите апостоли са преоткрили вярата си в Иисус. И да разпространят посланието на Бог до всяка точка на Земята.

Споделяне

Още от Общество