Честваме 142 години от Шипченската епопея

Честваме 142 години от Шипченската епопея

В събота честваме 142 години от Шипченската епопея.През 2019 година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на Свободата.

Тържествата преминават под патронажа на президента. Ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността "Узана" и от храм "Рождество Христово” при Шипченския манастир.

Президентът Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, положи венец пред Паметника на свободата и произнесе слово.  "Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее", каза той.

Проведе се и историческа възстановка на събитията отпреди 142 години.

Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека "Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ "Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Казанлък, събитията, свързани с боевете на легендарния връх и с построяването на Паметника в чест на загиналите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложбата "Строителите на Паметника на Свободата“. Експозицията, която съдържа уникални фотоси и документи, както и златният ключ на Паметника, която беше открита в Габрово.

Затварят прохода Шипка заради честването

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващи превозни средства за 12 часа в съботa заради честването на годишнината от Шипченската епопея.

Ограничението ще важи за времето от 8 часа сутринта до 8 вечерта за пътя Габрово – Шипка – Казанлък в двете посоки.

През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници в тържествата и гости, както и организираният междуградски транспорт.

Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Прохода на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. По същия маршрут ще се пренасочват преминаващите в обратната посока.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Прохода на Републиката и обратно.

В област Стара Загора движението на автомобили ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: Калофер – Казанлък – Гурково – Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж“ (връзката на път I-5 с I-6).

Споделяне

Още от България