Честваме Трети март

Честване на Трети март на Шипка. Сн. БГНЕС

Днес е Трети март, когато честваме 136 години от Освобождението на България. Церемония по издигане на националното знаме бе проведена сутринта пред Паметника на незнайния войн в София.

Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн. Прозвучаха 20 артилерийски салюта.

На церемонията, която завърши с тържествен марш на гвардейците, присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ДПС Лютви Местан, общественици, политици, духовници и много граждани.

Вечерта пред паметника на Цар Освободител се провежда традиционната заря-проверка с участието на представителни части на българската армия.

С тържествени церемонии с издигане на националното знаме и чествания в цялата страна се отбелязва Трети март.

Около обед на връх Шипка започна честване на празника. Площадът в подножието на Шипка се изпълни преди началото на тържествения митинг. И тази година хиляди българи с развети знамена избраха на националния празник да почетат загиналите за България на историческия връх. Облечени в униформи на български опълченци там бяха и членовете на дружество "Традиция".

С изпълнение на националния химн започна честването, чийто домакин е община Казанлък. Официален гост на празника на върха бе премиерът Пламен Орешарски. Тържествата почетоха дипломати, народни представители, областни управители и кметове на общини.

Панихида за загиналите български опълченци и чужди войни отслужиха великотърновският митрополит Григорий и габровски свещеници.

Честването в подножието на историческия връх продължи с приветствия от официалните гости и поклонение пред Паметника на свободата, където бяха поднесени венци и цветя.

С военни почести, издигане на националния флаг и церемонии пред паметниците, посветени на битките за Освобождението на Стара Загора, в града също бе отбелязан Трети март.

Във видинското село Иново, където по време на Руско-турската война през 1878 година загиват над 120 румънски войници, а повече от 320 са ранени, беше отслужена заупокойна молитва пред паметника на румънските войни.

В Пазарджик отбелязването на националния празник започна с молебен за здравето и благополучието на българския народ в църквата "Свети Константин и Елена".

На Трети март 1878 година в градчето Сан Стефано, днес предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с който се слага край на войната между двете големи сили. 10 години по-късно тази дата започва да се отбелязва у нас като ден на Освобождението на България заради възстановяването на българската държавност в резултат именно на този договор.

От 1990 година Трети март е национален празник на страната ни.

Макар да се счита за предварителен и несъвършен, Санстефанският мирен договор се оценява от историците като край на едно огромно изпитание за народа ни.

Кулминация на тържествата по случай светлия празник бе тържествената заря-проверка пред Паметника на Цар Освободител.

Въпреки дъжда на площада дойдоха много граждани.

Церемонията започна в присъствието на първите държавни лица на България, олицетворяващи политическото единство и военната сила. Сред тях са председателят на парламента Михаил Миков, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски.

В памет на загиналите войни за освобождението на България бе бъде изпълнен възпоменателният марш "Покойници".

В словото си президентът Росен Плевнелиев почете паметта на всички, загинали за свободата на България и заяви:

Свободният глас на дедите ни бе този, който очерта духовната карта на България, който определи бъдещето ѝ. Днес ние можем да намерим прочит на този идеал като се вслушаме в гласа на народа и подсилим пряката демокрация. Още преди своето освобождение, предците ни начертаха посоката, която следваме и днес - да изградим чиста и свята република и да бъдем равни с другите европейски народи. В днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват, и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас.

Споделяне

Още от България