Честване в Свищов засили конфронтацията между президента и Цветан Цветанов

Протоколът на президента не пусна ръководители от ГЕРБ на срещата в кметството

Честване в Свищов засили конфронтацията между президента и Цветан Цветанов

Честването на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство засили конфронтацията между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Честването беше във вторник вечерта в дунавския град.

В неделя Цветан Цветанов поиска да бъде формирана парламентарна анкетна комисия, която да разследва всичко около проекта за новите изтребители "Грипен", а във вторник депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" официално внесоха предложението в Народното събрание. Според Цветанов проверката се налага заради "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев, който е бивш командир на Военновъздушните сили, е "защитил решението за купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство".

Очевидно засегнат от намеците на Цветанов, че лобира за "Грипен", във вторник Румен Радев коментира: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни, но да оставим настрани този европейски виц". Президентът допълни, че очаква реакцията на премиера Бойко Борисов дали подкрепя думите на заместника си в партията.

Срещата в кметството на Свищов

Няколко часа по-късно във вторник вечерта на тържествената среща в кметството на Свищов не са били допуснати председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител проф. Любомира Попова, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов и депутатът Станислав Стоянов. Всички те са от ГЕРБ.

След пристигането на Радев и екипа му в общината е била издадена категорична забрана освен президента никой друг политик да не бъде допускан на срещата, твърди "24 часа". Кмет на Свищов е Генчо Генчев от БСП.

Запознати с правата на депутатите обаче твърдят, че никой няма право да спира народен представител извън строго регламентираните изисквания за достъп и това е нарушение на протокола.

Според Цветанов решението за недопускане до срещата в кметството в Свищов на представителите на ГЕРБ е на президента и президентския екип.

"Не смятам, че в днешния ден, когато празнуваме 140 години от Освобождението на първия освободен български град, трябва да обръщаме внимание на подобен подход и решения, които взима президентската институция. Ние сме тук заедно с официалните гости да почетем паметта и да отдадем заслуженото за това, което е направено преди 140 години. Нека днешният ден да даде повече тържественост, а не да влизаме в подобни нелицеприятни решения, които по никакъв начин не говорят за единение, обединение. Ние, като народни представители, председателят на Националното сдружение на общините и областният управител сме тук, за да бъдем част от тържествената церемония с жителите и гостите на Свищов. България над всичко", заяви Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Той твърди, че не му е било обяснено каква е причината да не бъдат допуснати до срещата. Цветанов твърди, че досега не е имало подобен случай и дава пример със среща в кметството на Враца на 1 юни.

В сряда от парламентарната трибуна Цветан Цветанов поиска от президента Румен Радев да му се извини. ГЕРБ осъди постъпката на държавния глава в декларация, прочетена от Цветанов.

"Останахме изненадани" от решението за недопускане на депутатите и областния управител, заяви председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов. Той обясни, че на "закритата" среща са били обсъждани проблеми на община Свищов, като пътна инфраструктура, болнични заведения и др., които са от компетенцията на изпълнителната власт.

Към момента няма официално обяснение от президентството за причината да не бъдат допуснати депутати и областния управител.

Румен Радев нарече император Александър ІІ Цар Освободител

В словото си на церемонията по повод 140 години от освобождението на Свищов, президентът отбеляза, че от тук "започна пътят към свободата на България".

"Във военната история десантът на руската Дунавска армия при Свищов е вписан като образец на блестящо планирана и проведена операция. В семейната и родовата памет на града и общото ни национално съзнание това е моментът, в който съдбата въздава заслуженото на страдалците", каза Радев.

"27 юни е денят, в който свеждаме глави пред подвига на героите от армията на Царя Освободител, руския император Александър II, които през юни 1877 г. донесоха свободата на един вече възроден духом народ, а преди тях се прекланяме пред подвига на априлци, епопеята на Ботевата чета и пепелищата на Батак, Клисура и Перущица", подчерта президентът.

В речта си той не уточни защо руският император е наречен Цар Освободител. Алексднър ІІ е наричан така в Русия заради отмяната на крепостното право през 1861 г. У нас обаче е разпространена заблудата, че го наричат така заради освобождението на България. 

Румен Радев заяви, че още преди Освобождението, народът ни вече има своите културно-просветни институции и едни от първите са в Свищов, като градът има и своето светско училище.

"В този град са родени гениалният Алеко Константинов, великият европеец Иван Шишманов, ген. Пантелей Киселов и авторът на "Мила Родино" Цветан Радославов", припомни президентът.

"На картата Свищов е на самата граница на България, но исторически той е в сърцевината на националния дух. От примера на вашите знаменити съграждани и днес почерпваме сили и достойнство, на тях дължим вечна признателност", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?