Четири фирми ще чистят София от март

Четири фирми ще чистят София от март

Четири фирми ще чистят София от 1 март, научи в сряда Mediapool от източници в Столичния общински съвет. Освен досегашния концесионер "Новера" в бизнеса влизат "Титан-Чистота", общинската фирма "Чистота-Искър" с подизпълнител фирма "АЕС-Х". Трите нови компании са декларирали пред кметството, че ще осигурят съдове за изхвърляне на боклука в районите "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица".

Преди седмица настоящата фирма концесионер на чистотата в целия град "Новера" заяви, че от 1 март започва поетапното премахване на близо 25 000 съда, които е разположила в тези райони, защото ѝ изтича договорът.

Компанията "Титан-Чистота", която препъна с жалба сключването на договор между кметството и австрийската фирма "Заубермахер", ще почиства районите "Витоша" и "Младост". Цените на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозвани ще бъдат по-ниски от тези на "Новера", заявиха за Mediapool от градския парламент.

Общинската фирма "Чистота-Искър" ще поеме чистенето в "Овча купел", а нейният подизпълнител "АЕС-Х" ще работи в "Люлин" и "Триадица". С около 30 на сто по-високи от досегашните са цените на последната фирма, която е чистила парковете на София.

Окончателното подписване на договорите трябва да стане на 27 февруари. До тогава ще тече срокът за обжалване на процедурата.

"Чистота-Искър" и "Титан-Чистота" се оказаха единствените фирми, които изразиха желание да се договорят със Столична община за почистването на петте района. Те се конкурираха единствено за "Младост", но там "Титан" са спечелили с предложените по-ниски цени.

Въпреки предварителните заявки австрийската компания "Заубермахер", която спечели отменения конкурс за чистотата на София, също се е отказала да поеме сметоизвозването в тези части от града. Преди два дни фирмата обяви, че иска да чисти всичките пет района, но два дни след това е преразгледала решението си да инвестира ресурс в София.

Френската компания "Ремондис" също е отказа от чистенето на столицата. Запознати с казуса коментираха пред Mediapool, че двете фирми не са пожелали да купуват камиони и кофи за изпълнението на договор със срок едва 1 година.

В сряда лидерът на групата на БСП в градския парламент Жельо Бойчев прогнозира, че общинската фирма "Чистота-Искър" няма да има капацитет да се справи с чистенето. По думите му дружеството има едва няколко камиона и около 80 служители, които не могат да изпълнят поръчката. От "Титан" имат значително по-голям технически потенциал и биха могли да използват камиони и персонал, които в момента работят в други български градове. И за двете фирми проблем остава намирането на кофи, които да заменят досегашните съдове за събиране на сметта.

"Дори и още сега да подпишат договор за почистването на районите, на тях им трябват най-малко 2-3 седмици, за да проиграят маршрутите и да назначат персонал. Това е време, което те нямат", коментира Бойчев.

Безсмислие

На този фон председателят на комисия по околна среда в Народното събрание Георги Божинов (БСП) реши да направи заседание по темата за боклука на София. То се проведе докато в сградата на Столична община вървяха преговори между кмета и почистващите фирми.

Божинов така и не успя да отговори на многобройните въпроси на членовете на комисията защо е вкарал в дневния ред дискусия по тема за столичния боклук.

Червеният депутат поиска информация от председателя на общинската екокомисия Лорита Радева как се е стигнало до ситуацията 10 дни преди изтичането на договора с "Новера" да няма подписан договор с друга фирма. След като отговорът бе изслушан, депутатът от ДСБ Евдокия Манева го обвини в опит за използване на комисията за правене на "PR на БСП".

Божинов даде възможност на червените общински съветници да обяснят как кметът Бойко Борисов не се справя със задълженията си.

Самият Борисов и неговия ресорен заместник за боклука обаче не чуха нападките, защото не дойдоха за заседанието. Независимият депутат Станчо Тодоров също определи заседанието на парламентарната екокомисия като "предизборно". След множеството нападки Божинов прекрати набързо дискусията по темата след като чу, че кметството прави всичко възможно криза от 1 март да няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България