Четири фирми участват в конкурса за системата за новите лични документи

Снимка: БГНЕС

Четири фирми участват в конкурса за изграждането на системата за новите лични документи с чип, стана ясно след отварянето на офертите в МВР във вторник.

Поръчката е на прогнозна стойност от 238 млн. лв. без ДДС и предвижда новите лични карти и паспорти да се издават централизирано, като за целта ще бъде изградена специална сграда.

Идеята е тя да бъде построена в Академията на МВР в София. Подаването на документите за издаване и получаването на личните карти и паспорти ще остане децентрализирано, както е в момента.

Процедурата се провежда в два етапа, като срокът за кандидатстване изтече на 5 октомври. Сега предстои да бъдат класирани трима кандидати, които ще получат техническата спецификация за изготвянето на офертите си. От тях МВР ще избере един, с когото ще сключи за 10-годишен договор за изпълнение.

Крайният срок за внедряване на новата система за личните документи е есента на 2020 г., но управляващите се надяват да я реализират още до края на 2019 г. През 2020 г. се очаква първата вълна на подмяна на изтичащи стари лични документи, като данните на МВР сочат, че тогава ще изтече валидността на около 1.6 млн. лични карти, които ще трябва да се подменят.

Това е втори опит за избор на изпълнител за внедряване на нови лични карти с чип. Предишната поръчка беше обявена през 2016 г. с прогнозна цена от 484.2 млн. лв. без ДДС. Тя обаче беше прекратена в началото на 2017 г. от премиера Бойко Борисов заради прекалено високата цена, след като първо бе спрян търгът за магистрала "Хемус".

Четиримата кандидати, допуснати до конкурса, са обединения с международен опит в тази област. Става въпрос за "Ингруп Джемалто", "Веридос", "Мюлбауер Ай Ди Сървисис" и "Дермалог Ани БГ Консорциум".

Още от Бизнес