Четири години след взривовете бе обявен край на прочистването в Челопечене

Сн. БГНЕС

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев обяви в сряда края на прочистването на бившето поделение в Челопечене, - четири години след като в началото на юли 2008 г. там се взривиха огромни количества боеприпаси в складове за утилизация. Човешки жертви нямаше, но в района бяха разпръснати много и опасни боеприпаси.

Радев, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и други официални лица разгледаха територията на т. нар. Технически район 3, където са били хранилищата, и където преди имаше кратери от взривовете и купища боеприпаси, предаде БТА. Теренът около епицентъра сега е заравнен, а Радев коментира, че вече не се виждат не само опасни остатъци, но дори метални късове.

Все пак той уточни, че за около месец-два се налага да продължат контролирани взривявания в т. нар. камера на място, за да не се местят опасни боеприпаси. Освен това той добави, че ако купува земята, винаги би имал предвид, че "някъде може да се намери нещо", въпреки всички усилия за прочистването. За бъдещето на терена на бившето поделение – общо около 500 декара, Радев посочи две възможности - да бъде продаден, ако има интерес, или да бъде предоставен на местните власти.

Посланик Джеймс Уорлик посочи, че САЩ са инвестирали близо 3.5 млн. долара в прочистването на терена. Дипломатът изтъкна доброто сътрудничество между САЩ и България и добави, че сме истински приятели и партньори - тук, в Бургас, в Афганистан.

Дориан Маршич, директор на основания в Словения Международен доверителен фонд за обезвреждане на мини, посочи, че повече от 220 000 кв. м водни площи наоколо са били прочистени, намерени са повече от 2600 неексплодирали боеприпаси.

Заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев посочи, че от 3 август т.г. задачата, поставена с министерска заповед за прочистването на района на Челопечене след инцидента от 2008 г., е изпълнена.

Почистени са били над 230 000 декара в района, открити са повече от 180 000 боеприпаси, повече от половината от тях – унищожени или утилизирани. Останаха около 80 000 боеприпаси, които трябва да унищожим или да реализираме, каза Гагашев.

Споделяне

Още по темата

Още от България