Четири години след взривовете в Горни Лом има опасност от нова трагедия

Прокуратурата поиска вътрешният министър да вземе спешни мерки

Сн. БГНЕС, архив

Четири години след взривовете във военния завод край Горни Лом, при които загинаха 15 души, прокуратурата предупреди, че има опасност от повторени на трагедията. В завода "Миджур" не са взети мерки за безопасното съхранение на съхраняваните там взривни материали и затова държавното обвинение поиска вътрешното министерство и местните власти да предприемат спешни мерки за недопускане на нови инциденти.

Прокуратурата се задействала след сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета и председателя на общинския съвет в Чупрене, че в складовете на завода се съхраняват големи количества взривни вещества без да са изпълнени всички изисквания за безопасност. 
 
Цацаров е разпоредил проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП), която е установила серия нередности, за които от месеци предупреждават местните хора, но досега така и не са взети мерки. 
 
В последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души при взривове в "Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово. След всеки инцидент отговорните институции се заканват, че ще вземат мерки, но за нещастие трагедиите отново се повтарят. 
 
За взривовете край Горни Лом прокуратурата обвини четирима души, но делото още не е завършило. 
 
Какво е установила прокуратурата?
 
Проверката на ВАП е установила, че теренът и сградите на завода са собственост на "Миджур манеджмънт кънстракшън“ ЕООД, а оператор на взривните вещества е "Видекс“ АД, което е отговорно за съхранението и безопасността им.
 
"Видекс“ АД в нарушение на закона не е представило договор за собствени или наети складове, въоръжена охрана и система за ранно предупреждение на служителите и хората в района. 
 
"Неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи", посочват от прокуратурата. 
 
Заради това държавното обвинение е ангажирало вътрешния министър да даде задължителни предписания и да наложи санкции, а областният управител на Видин и кметът на община Чупрене трябва да предприемат превантивни мерки за недопускане на бедствия. 
 
Вътрешният министър Валентин Радев е експерт по боеприпаси и взривни материали и е запознат много добре със ситуацията в Горни Лом. Преди година жители на Горни Лом изпратиха отворено писмо и до български и европейски институции заради противопехотните мини в завода, но явно досега компетентните служби не са взели адекватни мерки. 
 
Мерки, мерки и тук там взрив 
 
Серията взривове в подобни заводи през годините разкриха системни проблеми, които обаче и досега не са решени: липса на квалифицирани кадри, липса на ефективни контролни и санкциониращи механизими, безхаберие на собствениците и отговорните институции. 
 
След всяка трагедия се набелязват купища мерки, които след това бързо се забравят, само за да влязат отново в медиите след следващия инцидент. 
 
Бизнесът с взривни материали е рисков и подобни инциденти стават и в други държави, но в България те се превърнаха в практика. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?