Четири години затвор или 40 000 долара глоба в Кения за ползване на найлонови торбички

Четири години затвор или 40 000 долара глоба в Кения за ползване на найлонови торбички

Кенийците, които произвеждат, продават или дори само използват найлонови торбички, рискуват да бъдат наказани с до четири години затвор или глоба от 40 000 долара. От понеделник в страната влиза в сила най-строгият в света закон, целящ да намали замърсяването с пластмаса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източноафриканската страна се присъединява към над 40 други държави, забранили напълно, частично или обложили с данък употребата на найлонови торбички. Сред тях са Китай, Франция, Руанда и Италия.

Много пликчета стигат до океана, където задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци, докато те не умрат от глад.

"Ако продължаваме така, до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба", предупреждава Хабиб ел Хабр, експерт, работещ по Програмата за околна среда на ООН в Кения.

На Кения ѝ бяха нужни десет години, за да прокара забраната, която не се харесва на всеки.
Говорител на Кенийската асоциация на промишлените производители заяви, че мярката ще отнеме 60 000 работни места и ще принуди 176 завода да затворят. Кения е водещ износител на найлонови торбички за региона.

Споделяне

Още от Свят