Четири години затвор за бившия шеф на фонд "Земеделие"

Четири години затвор за бившия шеф на фонд "Земеделие"

Бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев получи наказание от четири години затвор за злоупотреби при отпускането на средства по предсъединителната европейска програма САПАРД. Така той се превърна в първия високопоставен представител на изпълнителната власт с ефективна присъда за стопанско престъпление.

В четвъртък Софийският градски съд (СГС) призна Друмев за виновен затова, че е нарушил процедурите за отпускане на пари по програмата и еднолично против правилата е разписал одобрението на 14 проекта. Щетата се оценява на 48 милиона лева. Отпуснатите пари са били по мярка 5 на САПАРД - Пазари на производителите и тържища. Оказало се обаче, че спечелилите фирми са закупили техника, за която пари се отпускат по друга мярка на САПАРД.

Освен това са отхвърлени фирми, въпреки че са били значително по-подходящи за усвояване на европарите, отколкото спечелилите. По проектите са отпуснати 35 милиона лева от ЕС, а 13 милиона лева са субсидия от републиканския бюджет.

Друмев има и условна присъда за сключването на няколко неизгодни договора за наем. По това дело той трябва да възстанови и около 500 000 лева.

Срещу него има и трето дело, по което той е подведен под отговорност, защото е одобрил незаконно сделка с две плащания в размер на около 600 000 лева към сметките на фирма "Памексвин". Парите са от програма САПАРД и според прокуратурата с тях е извършено длъжностно престъпление в особено големи размери.

След като чу присъдата, Друмев каза, че тя е заради престоящите евродоклади. Адвокатът му се усъмни в същото, защото при положение, че щетата е 48 милиона лева, присъдата е малко над минимума, който е три години лишаване от свобода. Адвокат Дария Пенкова добави, че проектите са одитирани от Европейската комисия, която е приела, че няма нередности по тях и е възстановила на страната ни 4 млн. евро от фондовете на ЕС. Явно някой иска да върнем пари, които не дължим, каза Пенкова.

Удовлетворен съм, че най-накрая усилията на органите на досъдебното производство, включително на полицията и прокуратурата дадоха резултат, каза прокурорът Пламен Панайотов.

Асен Друмев бе дълги години шеф на фонд "Земеделие" и се счита за близък до ДПС. От началото на 90-те години до 2000 година бе на различни ръководни постове в държавната по това време банка ДСК. По време на правителството на Жан Виденов бе зам.-председател на ДСК. Тогава банката извърши огромно рефинансиране на ред частни търговски банки, които впоследствие фалираха, а излетите пари на спестителите изчезнаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България