Четири години затвор за китайски адвокат правозащитник

Ван Цюанчжан със семейството си

Китайският адвокат правозащитник Ван Цюанчжан бе осъден днес на четири години и половина затвор за подривна дейност, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съда в град Тиенцзин, Северен Китай.

Ван бе "признат за виновен в подривна дейност по отношение на държавата и бе осъден на четири години и шест месеца затвор, а също така лишен от политически права за пет години", се посочва в изявление на съда. Четиридесет и двегодишният адвокат е защитавал политически дейци, членове на забранени организации и селяни, лишени от земите им.

Той бе част от групата от близо 200 правозащитници, арестувани през юли 2015 г. През януари 2016 г. бе обвинен в подривна дейност, а процесът срещу него започна на 26 декември.

На съпругата на Ван Ли Вънцзу бе попречено да напусне дома си в Пекин, за да отиде в Тиенцзин (намиращ се на стотина километра от китайската столица) за процеса срещу съпруга си.

Организацията "Амнести интернешънъл" нарече делото срещу Ван "жесток маскарад". То предизвика тревога в много страни, сред които и Германия. Канцлерът Ангела Меркел се срещна миналата пролет с Ли Вънцзу по време на посещението си в Пекин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят