Четири години затвор за трагедията в р. Лим

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди четиригодишната присъда на шофьора Илия Измирлиев, който по-рано бе признат за виновен от две съдебни инстанции за убийството по непредпазливост на 12 деца, загинали при катастрофата в река Лим. 

Гражданските искове на семействата на загиналите деца са уважени в пълен размер като Измирлиев и "Пампорово" АД, фирмата превозвач, солидарно трябва да заплатят по 50 000 лв. обезщетения за неимуществени вреди на роднините на загиналите деца, съобщиха в понеделник от пресслужбата на съда.

Върховните магистрати оставиха без уважение искането на прокуратурата за връщане на делото на апелативен съд както и молбата на Измирлиев за оневиняване.

На 4 април 2004 г. автобус, собственост на “Пампорово” АД, нает от фирма “Дилижанс експрес” за ученическа екскурзия, падна в 40-метрова пропаст на границата между Сърбия и Черна гора в река Лим. Катастрофата стана на хлъзгав път между селищата Приеполе и Биело поле. Загинаха 12 деца от Свищов, пътуващи в автобуса.

През март 2006 година Окръжният съд във Велико Търново осъди шофьора на автобуса Илия Измирлиев на седем години затвор. Осем месеца по-късно с решение на Апелативния съд във Велико Търново присъдата е намалена на четири години.

Решението на ВКС е окончателно. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?