Четири медала за българския отбор по астрономия от олимпиадата в Русия

Четири медала за българския отбор по астрономия от олимпиадата в Русия

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия. Тя се проведе от 15 до 23 октомври в руския град Казан, съобщи Министерството на образованието.

Стефан Иванов в IX клас от природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София е отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет. Събитието се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат още Никола Каравасилев от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН и Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?