Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Четири мерки за реално отчитане на използваната топлинна енергия

49 коментара
Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е предложила на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев четири мерки за гарантиране на реален отчет на използваната топлинна енергия от абонатите на "Топлофикация София". Това е станало на среща между двамата във вторник, в резултат на която още същия ден в министерството ще бъде сформирана работна група, в която ще участват и част от експертите от работната група в общината.

Фандъкова обясни, че тези мерки могат да бъдат осъществени от служебното правителство, тъй като за тях е необходима промяна в наредбата за топлоснабдяването, която се издава от министерството на икономиката.

Делът на сградната инсталация

Първата от тези четири мерки е свързана с промяна в начина на изчисление на дела на сградната инсталация, плащан от всички, живущи в дадена сграда – и от ползващите, и от отказалите се от парно. Кметът каза, че именно със сградната инсталация са свързани най-честите оплаквания на абонатите.

Предложението на експертите е този дял да не се определя само по формула, а да има възможност за измерване във всяка конкретна сграда, така че да се даде възможност на хората сами да решават какъв да е процентът за сградна инсталация.

Предоставянето на "хората сами да решават" обаче по всяка вероятност ще доведе до тежки конфликти между живущите, между ползващите и неползващите парно в жилищните сгради.

Още през февруари Фандъкова излезе с идеята да се въведе таван на процента на сградната инсталация, включвана в сметката за парно, като според нея е недопустимо 60-70% от сметката за потребена топлоенергия да се дължат на сградната инсталация.

Според сега действащата наредба има формула, по която се изчисляват разликите между отчетените показания на общия топломер и сбора от отчетите на индивидуалните топломери и разпределянето ѝ между всички абонати в един вход с вертикална инсталация. По тази формула всяка година топлинните счетоводители смятат какви ще са прогнозните дялове за сградната инсталация според потреблението предходната година.

В предишни години Наредбата позволяваше на абонатите в един вход да избират какъв да е процентът сградна инсталация в сметките и фиксираните нива бяха между 10 и 30 процента. Обикновено обаче хората избираха най-ниския процент, да са си облекчат текущите плащания което изкривяваше месечните фактури и вдигаше значително изравнителните сметки в края на отоплителния сезон, когато се отчита реалното количество ползвана топлоенергия. После долното ниво бе вдигнато на 15 процента, за да се махне въобще таванът през 2007 г. и да се въведе ежегодното изчисление на прогнозните дялове за всеки клиент за сградната инсталация.

Не на прогнозните сметки

Като втора важна мярка Фандъкова открои премахването на прогнозните сметки, така че да се дадат максимално големи възможности на хората да отчитат всеки месец потреблението си, без това задължително да означава още сега да купуват допълнителни уреди. Кметът предлага хората сами да имат право да избират начина за дяловото разпределение в сградата.

Това според кмета може да стане чрез уредите за дистанционно отчитане, с всекимесечно отчитане от страна на компаниите-топлинни счетоводители и чрез самоотчитане от самите абонати, което да бъде заложено в наредбата.

Фандъкова не за първи път път се обявява срещу плащането на прогнозни месечни сметки за топлинна енергия, които в момента се изготвят на база на потреблението на абонатите за предходния отоплителен сезон и след спирането на парното се отчита реалната консумация и плащанията се изравняват. В разгара на уличните протести срещу монополите през февруари тя внесе в Столичния общински съвет решение “Топлофикация-София“ да не начислява лихви, ако абонатите не плащат месечните си прогнозни сметки, а направят това с изравнителната си сметка.

В края на краищата съветът реши ръководството на "Топлофикация - София“ да предложи проект за нови общи условия на клиентите си, според които да не се начислява лихва върху прогнозните месечни сметки за парно, което означава, че поне засега промяна при плащането на сметките няма да има. Откогато обаче да влезе в сила мярката с премахването на лихвите все още няма яснота. Въвеждането им обаче е заплаха за фалит на "Топлофикация", ако абонатите решат масово да не си плащат сметките до получаването на изравнителната. Тогава столичното парно може да не успява да събира достатъчно приходи, за да си плаща газовите доставки.

Във вторник обаче кметът на каза нищо по отношение на лихвите върху сметките.

Отделно измерване на енергията за подгряване на вода

Третата мярка, която столичният кмет предлага на министъра на икономиката, е измерване на количеството енергия, изразходено за подгряване на топла вода. Това според кмета може да стане чрез отделянето на сметките за топлата вода от сметката за отопление, като се монтират измервателни уреди, които заедно с водомерите да измерват точното количество топла вода, което се използва от хората. Това според нея би следвало да доведе до по-точно отчитане на топлоенергията.

Четвъртата мярка е да се даде възможност на сградите, в които има хоризонтална инсталация, да сключват индивидуални договори.

Това според експертите е технически възможно, защото хората имат топломери на входа на жилището си, а делът на сградната инсталация се изчислява конкретно и се плаща, както се плащат всички общи разходи във входа.

Делът на сградите, които предоставят тази възможност обаче, е доста нисък сред общия брой абонати на столичното парно. Огромната част от тях са в по-стари сгради с вертикални щрангове, за чиято реконструкция са необходими големи инвестиции.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #49

  Статия от филолог.Естествено никой не попита дали някой гражданин си е уплътнил прозорците и вратите?!Никой не попита през какъв период от време "топлофикация" плаща измерваната газ?Никой не попита има ли във всички абонатни станции отделен топломер за топлата вода? А процента сградна инсталация може приблизително да бъде измерен! Другото са празни приказки! Иво.

 2. Анонимен
  #48

  Четири мерки на мошеници как да нарушават законни права...

  Накратко, предлага се още от същото: как бандитска фирма да се разпорежда с чужда собственост, като използва чужда собственост без съгласие на законните собственици или наематели,
  как да влиза и "измерва" както й скимне, как да "доставя", въпреки че няма договор за покупко-продажба и т.н.

  Благодарение на Фандъкова "Топлото" и компания.

  Благодарение на Фандъкова "Топлото" и компания
  "парно" стана противозаконно налагана "мобилна" услуга.

 3. Анонимен
  #47

  ЦИТАТНИК 46 Отказалите се от парно отопление сме хора, които не сме доволни от качеството на отоплението,предлагано ни от Топлофикация. Затова сме се отказали. Ние се отопляваме по-добре, отколкото с парно. Ние имаме ли право да искаме компенсация за това, че нашите апартаменти са по-добре отоплени от тези на абонатите на Топлофикация? Докога ще ни таксуват като потребители на калпавата Ви Топлофикация? Докога ще ни карате да плащаме сметки за нещо, което не потребяваме? Ще ми плащат ли комшиите на мен топлоотдаване, когато аз съм с отоплен апартамент, а те със спряно парно? Или може би Топлофикация?

 4. Анонимен
  #46

  Отказалите се от парно отопление сме хора, които не сме доволни от качеството на отоплението,предлагано ни от Топлофикация. Затова сме се отказали. Ние се отопляваме по-добре, отколкото с парно. Ние имаме ли право да искаме компенсация за това, че нашите апартаменти са по-добре отоплени от тези на абонатите на Топлофикация? Докога ще ни таксуват като потребители на калпавата Ви Топлофикация? Докога ще ни карате да плащаме сметки за нещо, което не потребяваме? Ще ми плащат ли комшиите на мен топлоотдаване, когато аз съм с отоплен апартамент, а те със спряно парно? Или може би Топлофикация?

 5. Анонимен
  #45

  Замислете се, как се отчита потребената ел.енергия, вода и т.н месечно? Защо Топлофикация не си назаначи инкасатори, както другите фирми, които да отчитат топломерите на хората ежемесично? Защо по прогноза трябва да платя днес 310лв., а след 6 месеца се оказва че дължа 147 лв.? Докога ще кредитираме Топлофикация - най-голямия монополист-паразит?

 6. Анонимен
  #44

  Трябва да помислят как да се отмени чл. 154 от ЗЕ, тъй като, ако някога тази услуга са могли да си я позволят всички, то сега това е скъпа услуга и не може да бъдем закрепостени към нея по силата на това, че сме в сграда - етажна собственост. Как е възможно насила да купуваш нещо, за което нямаш пари? Тези, които могат да си позволят тази услуга - топлоснабдяване от централа, със сигурност няма да се против това да може всеки желаещ да се откаже. На тях няма да им излезе по-скъпо, тъй като се предполага,

 7. Анонимен
  #43

  Има хора с много пари да са живи и здрави и да си ползват парно.Тези който нямат възможност саси свалили радиаторите.Така е честно.Сградна инсталация е с цел да не нарастват сметките на ползващите за да не се откажат и те и да може Топлофикация да пълни гушите на партийте.НЕ НА ТАКСА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ

 8. Анонимен
  #42

  Що не махните такса сградна инсталация и който иска да ползва парна който иска да не ползва.ДА АМА НЕМА ОТКЪДЕ ДА СИ ПЪЛНИТЕ ПАРТИЙНИТЕ КАСИ ЗАТОВА СТЕ ЗАКРЕПОСТИЛИ ХОРАТА .гиди крадлива пасмина

 9. Анонимен
  #41

  И защо не ги предложи вчера или миналата година.Когато се уплаши да не ви издухат и от кметството се сетихте и за хората.От утре ли ставате добри или от утре ще спрете да крадете.Как с кметска заплата се носи всеки ден различно шалче около врата за 1000-1200 лева.Нагли и безскруполни същества решили вече да стават Човеци.

 10. Анонимен
  #40

  Animal Farm

  Ти под това ли разбираш "човешко решение", 38?
  Това ли насъскваш?

  Или чакаш някой нагъл Наполеон да те "оправи"...
  преди да е изтрещял някой друг диктатор.

  Управляващите - хора ли са или животни?

  Колко още години ще лъжат, грабят и рекетират?

  Фандъкова неотклонно действа като предана служителка на
  бандитска Топлофикация. И не само тя.

  Не е работа на ДКВЕР да регулира мошеничества на Топлофикация.

  В задълженията на Столична община и други органи е
  категорично да Спрат широко

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.